Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

France, Brazil

Εν συντομία σήμερα καθώς μας πιέζει ο χρόνος(θα αρχίσουν οι αγώνες στη Γαλλία)... Οι επιλογές μου αφορούν μια τριάδα και σήμερα. Βασικά 2 σημεία και άλλο ένα συμπληρωματικά.

Lorient-Lyon 2(2,05) - Μετά και την έλευση του Gourcuff, οι Lyonnais πιστεύω πως είναι το νούμερο ένα φαβορί για τον τίτλο. Άνεμος αισιοδοξίας στο Gerland όλες αυτές τις ημέρες... Καλή η Lorient αλλά πολύ ευάλωτη αμυντικά για να αντέξει.

Internacional-Botafogo 1(1,80) - Οι πρωταθλητές Νότιας και Κεντρικής Αμερικής κάπου εδώ σταματούν το γλέντι και συμμαζεύουν το μυαλό τους για να διεκδικήσουν αυτό που πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν και τους ανήκει. Το πρωτάθλημα, όπου έχουν μείνει πίσω. Βλέπω το παιχνίδι σαν την απαρχή της αντεπίθεσής τους.

Santos-Goias 1(1,40) - Τεράστια διαφορά κλάσης, απεικονίζεται και στο σετ αποδόσεων. Ισχύει και το ότι μετά την κατάκτηση του κυπέλλου η Santos επικεντρώνεται στο να κατακτήσει το πρωτάθλημα, μιας και έχει μείνει αρκετά πίσω(12 βαθμούς αλλά και με παιχνίδι λιγότερο). Είναι πολύ νωρίς ακόμη και έχουν κάθε λόγο να το πιστεύουν. Μαζί τους.

Αυτά από εμένα, καλή τύχη σε ότι και αν ποντάρετε, καθώς επίσης και καλή επιτυχία στα παιδιά στην Τουρκία!


Mundobasket 2010 - 1η αγωνιστική 28/8

Πρώτη αγωνιστική σήμερα για το Μουντομπάσκετ κι ελπίζουμε και σε πρώτο σεφτέ. Οι προβλέψεις δίνονται χωρίς αναλύσεις, αφού υπάρχει το preview της διοργάνωσης και με βάση αυτό σχηματίζονται. Από αύριο κι έχοντας νέα δεδομένα, θα περάσουμε και σε σχολιασμό των προγνωστικών, εφόσον υπάρχει χρόνος βέβαια, καθώς οι αγώνες διεξάγονται καθημερινά. Με το δεξί...


1ο δελτίο:

Ελλάδα - Κίνα (+20,5) --> 1
(+19,5) Ακτή Ελεφαντοστού - Τουρκία --> 2
(+10,5) Γερμανία - Αργεντινή --> 1


2ο δελτίο:

(+21,5) Τυνησία - Σλοβενία --> 2
Καναδάς - Λίβανος (+5,5) --> 1
Ρωσία - Πόρτο Ρίκο (+4,5) --> 2
(+22,5) Ιράν - Βραζιλία --> 2


3ο δελτίο:

(+13,5) Νέα Ζηλανδία - Λιθουανία --> 1
Αυστραλία - Ιορδανία (+17,5) --> 1
(+17,5) Αγκόλα - Σερβία --> 2
ΗΠΑ - Κροατία (+23,5) --> 2
(+14,5) Γαλλία - Ισπανία --> 1



Πρωτιές ομίλων δεν έβγαλε τελικά καθόλου ο ΟΠΑΠ, οπότε θ' ασχοληθούμε με τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Πολλά ονόματα είναι ελκυστικά, αλλά προσωπικά με τραβάει περισσότερο ο Κάρλος Ντελφίνο, ειδικά μετά και την απουσία του Νοτσιόνι. Πλέον, είναι μόνος του στην περιφέρεια εκτελεστικά (προφανώς υπάρχει και ο πάγκος, αλλά όχι για να του "κλέψει" προσπάθειες), αφού μην ξεχνάμε λείπει και ο Τζινόμπιλι και αναμένεται να σουτάρει συνεχώς και κατά βούληση. Καλή επιλογή βέβαια αποτελεί και ο Σκόλα από την ίδια ομάδα, αλλά προτιμώ έναν περιφερειακό παίκτη. Η Αργεντινή αν βγει δεύτερη θα δώσει μάλλον 7 παιχνίδια, άρα η υπόθεση δυσκολεύει (όχι όμως αρκετά για να μας αποτρέψει), ενώ αν βγει πρώτη παίζει και τα 9 παιχνίδια που μπορεί να δώσει μια ομάδα. Άλλες επιλογές που θεωρώ καλές είναι οι Κλέιζα, Μπαρμπόσα, Ναβάρο, Ντουράντ και άλλος παίκτης (κυρίως λόγω Κιρκ Πένι, αν και η ομάδα του θα δώσει πιο λίγα παιχνίδια).

Πρώτος σκόρερ: Ντελφίνο (12,00)

Mundobasket 2010 - Preview: Όμιλος Δ

Όμιλος Δ


Γαλλία

Οι τρικολόρ χωρίς τον Τόνι Πάρκερ χάνουν πολλή από τη δύναμή τους, ενώ απόντες θα είναι επίσης ο Νόα και ο Μικαέλ Πιετρούς. Εξακολουθούν να υπάρχουν βέβαια παίκτες μεγάλης αξίας, όπως ο Ντιαό και ο Μπατούμ, ενώ στην ομάδα έχει εισέλθει για τα καλά το νέο αίμα από τις μικρές (τα προηγούμενα χρόνια κι όχι μόνο) εθνικές της χώρας. Ισορροπημένη γενικά σε όλες τις γραμμές, χωρίς να είναι παντοδύναμη κάπου και χωρίς να υπάρχει ο ιδιαίτερα εγκεφαλικός πλέι μέικερ, η Γαλλία διαθέτει το ταλέντο για να φτάσει ψηλά, όμως αυτό από μόνο του δε φτάνει, όπως έδειξαν και τα φιλικά, όπου η ομάδα απογοήτευσε. Σημαντικό πάντως το γεγονός ότι στο πρόσωπο του Τραορέ φαίνεται να βρίσκει μια σταθερή επιθετική απειλή στη ρακέτα.
Πρόβλεψη: αν δεν ηττηθεί ακόμα μια φορά από τον Καναδά, θα παλέψει με τη Λιθουανία για τη δεύτερη θέση του ομίλου, που οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε πιο βατό αντίπαλο στο πρώτο νοκ άουτ (Ρωσία, Πόρτο Ρίκο) κι άρα πιθανόν και στη φάση των 8. Στην πρεμιέρα αντιμετωπίζει την Ισπανία, όπου όσο απίθανο κι αν φαίνεται, δε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η ήττα, αν και ακόμα και με πρώτη θέση, μάλλον η οχτάδα είναι το ταβάνι.


Ισπανία

Η πρωταθλήτρια του 2006 πρέπει να επαναλάβει το κατόρθωμά της, χωρίς τους δύο (απ' τους τρεις) καλύτερούς της παίκτες, Γκασόλ και Καλδερόν, με τον πρώτο να είναι εξ' αρχής απών και τον δεύτερο να τραυματίζεται στο τελευταίο φιλικό πριν τα επίσημα. Τη θέση του πήρε ο Λόπεζ. Το ρόστερ της ομάδας βέβαια παραμένει πανίσχυρο, με υπεροπλία σε όλες τις γραμμές και τον Μαρκ Γκασόλ να πρέπει να γεμίσει τα παπούτσια του αδερφού του. Το ζήτημα για την ομάδα είναι να διατηρήσει την ταχύτητα σε άμυνα και επίθεση και τους αυτοματισμούς της, τώρα που λείπει ο Καλδερόν, αλλά και ο Φερνάντεζ δε δείχνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στην προετοιμασία τα πήγαν περίφημα, έχοντας μόλις μια ήττα στον πόντο από τις ΗΠΑ.
Πρόβλεψη: αν ήταν πλήρης θα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Και τώρα ίσως παραμένουν το πρώτο φαβορί για το χρυσό. Θα έχουν σχετικά δύσκολη διαδρομή πάντως στα νοκ άουτ με Ρωσία/Πόρτο Ρίκο(4ος) και αργότερα Αργεντινή/Σερβία(2ος) πριν φτάσουν στον ημιτελικό απέναντι στις ΗΠΑ. Εκεί όλα είναι ανοιχτά, αν και οι Ίβηρες έχουν πολύ περισσότερες εμπειρίες σε διεθνές επίπεδο (και σημαντικές απουσίες επίσης).


Καναδάς

Την ομάδα την είδαμε στο Ακρόπολις και φάνηκε πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι. Μετά από τη συντριβή με 74 πόντους από την Ελλάδα, κέρδισε τη Σερβία! Από εκεί και πέρα όμως ξαναπήρε την κάτω βόλτα, με τέσσερις διαδοχικές, ήττες. Με τη Γαλλία πάντως προηγουμένως τα είχε καταφέρει μια χαρά, επικρατώντας εύκολα και στα δύο μεταξύ τους φιλικά. Το παιχνίδι της ομάδας φέρνει σε αμερικανικό κολέγιο κι όταν τα πράγματα βγαίνουν μπορεί να κάνει ζημιές. Στο ρόστερ υπάρχουν παίκτες όπως ο Τζόελ Άντονι των Χιτ, ο Ντέναμ Μπράουν που έκανε πλάκα με την άμυνα της Σερβίας, αλλά και ο "δικός" μας, Λιβόν Κένταλ.
Πρόβλεψη: τα πάντα είναι ανοιχτά, αφού δεν υπάρχει καμιά εντελώς ανίσχυρη ομάδα στο όμιλο, ούτε κάποια φοβερή για τη δεύτερη θέση. Έχει κερδίσει τη Γαλλία, ενώ στο τελευταίο φιλικό έχασε από το Λίβανο! Λογικά πάντως, θα κοντραριστεί με τη Νέα Ζηλανδία για την τέταρτη θέση.


Λίβανος

Μπορεί να μη γεμίζει το μάτι, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα φαίνεται η πιο ικανή για να κάνει την έκπληξη, από τις θεωρητικά ασθενέστερες. Στη σύνθεσή της έχει το γνωστό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ Τζάκσον Βρόμαν, όπως επίσης και τον Ματ Φρίτζι που είχε περάσει (και δεν ακούμπησε) από τον Ολυμπιακό. Από τους βασικότερους παίκτες είναι επίσης οι Ελ Κατίμπ και Φαγιέντ, οι οποίοι ξεχώρισαν σε κάποια φιλικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όπου η ομάδα τα πήγε καλά. Στο τελευταίο μάλιστα έχασε μόλις για 7 πόντους από την Αργεντινή.
Πρόβλεψη: μπορεί Καναδάς και Νέα Ζηλανδία να έχουν τον πρώτο λόγο, όμως η αστάθεια στην απόδοσή τους ενδεχομένως να ωφελήσει τον Λίβανο που καιροφυλακτεί. Το πιο πιθανό είναι να βγει 6ος, αλλά δε θα πρέπει ν' αποκλείεται ακόμα και πρόκριση στην επόμενη φάση, εφόσον δεν υπάρχει κάποια πολύ δυνατή ομάδα για 4η, όπως στους άλλους ομίλους.


Λιθουανία

Τις περισσότερες απουσίες από κάθε άλλη φορά πρέπει να έχει η Λιθουανία, η οποία θα φιλοξενήσει το Ευρωμπάσκετ του 2011. Βέβαια έτσι έχουν μπει στην ομάδα νεαροί παίκτες, που αναμένεται να κάνουν σημαντική καριέρα, όπως ο Γκεσεβίτσιους, ο Πόσιους και ο Αντιουσκεβίτσιους. Σ' αντίθεση με πέρυσι που είχε πρόβλημα στον άσσο και η δύναμη ήταν συγκεντρωμένη, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια, στους ψηλούς (πλέον λείπουν και οι Λαβρίνοβιτς), φέτος οι Λιθουανοί έχουν πιο ισορροπημένες γραμμές κι αυτό τελικά ίσως τους βγει σε καλό, αφού μπάσκετ, ούτως ή άλλως ξέρουν. Δεσπόζει βέβαια η παρουσία του Κλέιζα, απ' τον οποίο θα εξαρτηθούν πολλά. Στην προετοιμασία είχαν μια αρκετά καλή παρουσία, χάνοντας μόνο από τις ανώτερες ομάδες (Ισπανία και ΗΠΑ).
Πρόβλεψη: χωρίς πολλά πολλά και κάποιο τρομακτικό ρόστερ, οι Λιθουανοί μπορούν να κάνουν μια πολύ καλή πορεία, ειδικά αν κερδίσουν τη Γαλλία, στο ντέρμπι για τη δεύτερη θέση. Σ' αυτή την περίπτωση βλέπουν οχτάδα, αλλά γι' αυτό θα πρέπει να έχουν σταθερότητα στο παιχνίδι τους, χωρίς τις περσινές τρικυμίες. Διαφορετικά, το ταξίδι τελειώνει από τους 16.


Νέα Ζηλανδία

Η τεράστια έκπληξη του 2002 όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση, είναι παρούσα για να δώσει άλλη μια φορά ένα διαφορετικό τόνο σε μια μεγάλη διοργάνωση. Με τον Κιρκ Πένι να έχει απόλυτη ελευθερία και να "σκοτώνει" από κάθε σημείο (στα φιλικά οργίασε με 30άρες, μέχρι και 42 πόντους πέτυχε), οι "μπούμερς" είναι έτοιμοι να κάνουν ζημιές σε κάθε ανοιχτή, ή όχι, άμυνα, έχοντας βέβαια στη σύνθεσή τους και την καλτ φιγούρα ονόματι Πέρο Κάμερον. Στα φιλικά μπορεί να μην πέτυχαν τις μεγάλες νίκες, αλλά σίγουρα έδειξαν ότι μπορούν να είναι άκρως ανταγωνιστικοί.
Πρόβλεψη: με τον επίσης απρόβλεπτο Καναδά θα παλέψει για την τέταρτη θέση του ομίλου και την πρόκριση στη φάση των 16, ο οποίος είναι και ο αντικειμενικός στόχος της ομάδας. Λόγω κάποιας μεγαλύτερης εμπειρίας, αλλά και Πένι, πιθανόν να έχει και το προβάδισμα.

Mundobasket 2010 - Preview: Όμιλος Γ

Όμιλος Γ


Ακτή Ελεφαντοστού

Χωρίς πολλές φιλοδοξίες, η αφρικανική ομάδα ελπίζει απλά στο να παρουσιαστεί ανταγωνιστική σε όσα περισσότερα ματς μπορεί. Όπως και με την αντίστοιχη ομάδα του ποδοσφαίρου, οι παίκτες αγωνίζονται σε άλλα πρωταθλήματα, κυρίως στη Γαλλία, χωρίς βέβαια την ανάλογη επιτυχία. Ο πιο γνωστός είναι ο Παπ Αμαγκού, o οποίος έχει και μικρή εμπειρία από την Ευρωλίγκα. Ο απολογισμός στα φιλικά ήταν αρκετά κακός, με δύο νίκες σε δέκα ματς κι αυτές τον Ιούλιο, όμως παράλληλα δεν απογοήτευσε, βάσει της διαφοράς πόντων και των δυνατοτήτων της.
Πρόβλεψη: ο μόνος με τον οποίο θα μπορούσε να τα βάλει είναι η Κίνα, αλλά κι αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Η 6η θέση την περιμένει.


Ελλάδα

Στη δεύτερη χρονιά του Γιόνας Καζλάουσκας οι προσδοκίες έχουν μεγαλώσει και η ομάδα δε διστάζει να μιλάει για μετάλλιο. Η τιμωρία των Σχορτσανίτη και Φώτση για δύο αγωνιστικές αποτελεί μικρό πονοκέφαλο για μια ομάδα που είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις. Διαμαντίδης και Τσαρτσαρής αποτελούν τις σημαντικές προσθήκες σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο Καλάθης αποδίδει εκπληκτικά σ' αυτό το πιο γρήγορο στυλ παιχνιδιού που επιχειρεί η Εθνική. Υπάρχει βέβαια το ρίσκο των τεσσάρων μόνο γκαρντ, όχι από άποψη ποιότητας, αφού και οι τέσσερις είναι εξαιρετικοί, αλλά ποσότητας, σε περίπτωση τραυματισμού κάποιου. Στους ψηλούς αντίθετα, υπάρχει υπεροπλία. Στα φιλικά η Ελλάδα ήταν ισοπεδωτική, μέχρι να χαλάσει η εικόνα της στον αγώνα με τις ΗΠΑ, ενώ πιο πριν δυσκολεύτηκε αρκετά με τη Σερβία, όταν και δεν κατάφερε να τρέξει, σ' ένα ματς που ουσιαστικά δεν τελείωσε.
Πρόβλεψη: είναι το φαβορί του ομίλου, αλλά θα έχει ένα πολύ δύσκολο ματς με την Τουρκία για την πρωτιά. Εφόσον το πάρει, οι αντίπαλοι μέχρι και τον τελικό είναι εύκολα, ή δύσκολα του χεριού της και ο στόχος του μεταλλίου πιθανότατα θα υλοποιηθεί, διαφορετικά θα παίξει με τις ΗΠΑ στους 8, σ' έναν πρόωρο τελικό, εφόσον βγει δεύτερη. Το σενάριο της τρίτης θέσης είναι προτιμότερο και πιο κοντινό σ' αυτό της πρώτης, αλλά μάλλον και απίθανο.


Κίνα

Χωρίς το μεγάλο αστέρα της, Μινγκ Γιάο, οι Κινέζοι κάνουν βήματα πίσω, σε σχέση με την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια στο διεθνές στερέωμα. Υπάρχει βέβαια ο πολύ καλός Γι Γιανλιάν, όπως και κανά δυο παίκτες ακόμα που έχουν κάνει σχετική καριέρα εκτός Κίνας, όμως δεν είναι αρκετοί για να οδηγήσουν τη χώρα τους ψηλά, όπως φάνηκε και στα φιλικά, όπου η εικόνα της ομάδας δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Πρόβλεψη: τα ματς με Ρωσία και Πόρτο Ρίκο είναι αυτά που έχουν να παλέψουν για να κάνουν κάτι καλό, αλλά οι πιθανότητες μόνο με το μέρος τους δεν είναι. Λογικά θα καταλάβουν την πέμπτη θέση του ομίλου.


Πόρτο Ρίκο

Η κλασική ομάδα καμικάζι, αναμένεται να είναι σκληρό καρύδι σε κάθε αγώνα που θα δώσει. Παρά τις ξαφνικές αποχωρήσεις Αγιούσο και Νταλμάου, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά από την περιφέρεια όπου δεσπόζουν Μπαρέα και Αρόγιο, ενώ υπάρχουν και οι γνωστοί στο ελληνικό κοινό, Ριβέρα και Ντίαζ. Ιδιαίτερη απειλή από τα 6,25μ. αποτελεί επίσης και ο "σεσημασμένος" Καρμέλο Λι, ενώ στους ψηλούς, Σαντιάγκο και Ράμος συνθέτουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο σέντερ. Τα περισσότερα φιλικά του παιχνίδια ήταν με την Αργεντινή στα οποία μάλιστα πήρε αρκετές νίκες.
Πρόβλεψη: θα παλέψει με τη Ρωσία για την τρίτη θέση του ομίλου, ώστε ν' αποφύγει την Ισπανία στο πρώτο νοκ άουτ και να έχει ελπίδες για τους 8. Αυτό είναι και το ταβάνι των Πορτορικανών, διόλου απίθανο να το πετύχουν, ειδικά αν η Ρωσία δεν καταφέρει να τους περιορίσει.


Ρωσία

Η μόλις πριν τρία χρόνια πρωταθλήτρια Ευρώπης παρατάσσεται χωρίς Κιριλένκο και Χόλντεν κι έτσι τα πράγματα εξ' αρχής ζορίζουν. Ο Μπλατ έχει δώσει χώρο στο νέο αίμα, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι το εξαιρετικό στις πρόσφατες προσθήκες, πλην των ψηλών Κάουν και Μοζγκόφ που μπορούν να κυριαρχήσουν κάτω απ' τη ρακέτα. Υπάρχουν και οι κλασικοί Κριάπα, Μόνια και Φριτζόν, αν και στα δύσκολα μάλλον θα βλέπουμε πάλι τον πολύ καλό Μπίκοφ να εκτελεί βολές. Στην προετοιμασία, η Ρωσία κάθε άλλο παρά ενθουσίασε, όμως είχε για μεγάλο διάστημα απόντες Κάουν και Κριάπα.
Πρόβλεψη: ο τελευταίος θα χάσει τα δύο πρώτα ματς του Μουντομπάσκετ λόγω τραυματισμού, άρα το κομβικής σημασίας παιχνίδι με το Πόρτο Ρίκο στην πρεμιέρα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Αυτό θα κρίνει πάνω κάτω την πορεία της ομάδας στη διοργάνωση, αφού με νίκη θα υπάρχει ένας θνητός αντίπαλος στους 16, ό,τι πρέπει δηλαδή για τη Ρωσία του Μπλατ.


Τουρκία

Η φετινή διοργανώτρια έχει πάρα πολύ υψηλές προσδοκίες, ύστερα κι από την πολύ καλή της παρουσία πέρυσι στην Πολωνία, άσχετα αν τελικά έμεινε εκτός τετράδας. Τούρκογλου και Ιλιασόβα συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο στα φόργουορντ, η περιφερειακή γραμμή έχει παίκτες, αν και όχι εξαιρετικούς, για όλα τα γούστα και πολλές συνολικά δουλειές, ενώ στη frontline πλέον υπάρχει και ποιότητα, πέρα από μεγάλα κορμιά, προεξάρχοντος του Ασίκ. Μπορεί το ρόστερ να μην είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όμως είναι πολύ δεμένο, όπως φάνηκε και πέρυσι. Στα φιλικά βέβαια, η ομάδα του Τάνιεβιτς αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα για κάποιο διάστημα, ίσως και λόγω δοκιμών, ή απλά για να μην υπάρχει η πίεση του φαβορί στη συνέχεια, αλλά στο τέλος επανήρθε στα φυσιολογικά της, υψηλά επίπεδα.
Πρόβλεψη: η έδρα τη βοηθάει ώστε να μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια την Ελλάδα, στο ντέρμπι πρωτιάς του ομίλου. Αν τα καταφέρει, μπορεί να βλέπει ακόμα και σε μετάλλιο, διαφορετικά, πιθανότητα να περιοριστεί στην οχτάδα.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Επιτέλους λίγη μπάλα!

Κουβαδιστανές και κουβαδιστανοί καλησπέρα σας! Επιστροφή στη ελληνική Superleague λοιπόν μετά από 3 μήνες αποχής. Με το ζήτημα και φέτος να είναι πόσο Super θα αποδειχθεί, αλλά μεταξύ μας σε ποιον δεν έλειψε? Ποιος δε σκέφτηκε μες στη ντάλα του Καλοκαιριού "ε ρε να βλέπαμε και λίγη μπαλίτσα..." Και ευθύς αμέσως περνάμε στο δια ταύτα:

Σάββατο 18:15 211 Πανιώνιος - Ολυμπιακός Βόλου x -> 3,00
Kυριακή 18:15 314 Εργοτέλης - Αστέρας Τρίπολης 1 -> 2,00

NTOY BΡΕ

Mundobasket 2010 - Preview: Όμιλος Β

Όμιλος Β


Βραζιλία

Με πολλές προσδοκίες πηγαίνουν στην Τουρκία οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι όμως ατύχησαν κι έχασαν στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τον Νένε, τη θέση του οποίου πήρε ο (όχι Νένε, αλλά ούτε και κακός) Μπατίστα. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν ομάδα με πολύ καλούς παίκτες, όπως ο Σπλίτερ, ο Μπαρμπόσα, ο Βαρεχάο και ο Χουέρτας, ενώ σουτέρ όπως ο Γκαρσία και ο Μασάδο μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά. Το ρόστερ αυτό είναι πιθανότατα και το καλύτερο που έχουν κατεβάσει τα τελευταία χρόνια. Στα φιλικά δεν εντυπωσίασαν, δείγμα του ότι χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω, λόγω και του στυλ παιχνιδιού τους.
Πρόβλεψη: έχουν να τα βάλουν με δύο ευρωπαϊκές δυνάμεις, για να πάρουν τη δεύτερη θέση, με την οποία πιθανώς θ' αποφύγουν Αργεντινή και Σερβία. Δύσκολα να τις ξεπεράσουν και τις δύο (Σλοβενία, Κροατία), αλλά όλα είναι ανοιχτά κι έτσι δεν αποκλείεται να τους δούμε και στην οχτάδα.


ΗΠΑ

Mε τους εκκολαπτόμενους σούπερ σταρ του ΝΒΑ κατεβαίνει η ομάδα του Σιζέφσκι και ασφαλώς ο στόχος της δεν είναι άλλος από το χρυσό. Με πολλές επιλογές και αστείρευτο ταλέντο στις θέσεις 1-3, οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίπαλο σε ανοιχτό γήπεδο, ενώ δίνουν για πρώτη μάλλον φορά τεράστια προσοχή στην άμυνα, εφόσον επιθετικά δεν έχουν δεθεί ακόμα. To θέμα με τους λίγους ψηλούς στα φιλικά δε φάνηκε ιδιαίτερα, ή δε στοίχισε τουλάχιστον, ωστόσο υπάρχει. Όπως και να 'χει, η "B-team" αποτελεί τον καλύτερο λόγο αυτή τη στιγμή για να επισκεφθεί κάποιος την Κωνσταντινούπολη, όπου θα διεξαχθούν τα παιχνίδια του ομίλου (όπως και τα νοκ άουτ).
Πρόβλεψη: η πρώτη θέση στον όμιλο πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως και η συμμετοχή στους 8. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού θα έχουν ν' αντιμετωπίσουν διαδοχικά τρία από τα έξι μεγάλα φαβορί (πχ Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα) για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Ο ενδεχόμενος ημιτελικός με τους Ισπανούς θα είναι αυτός που θα κρίνει εν πολλοίς τη διοργάνωση. Το potential ασφαλώς το έχουν, αλλά σε τέτοιο επίπεδο δεν αρκεί από μόνο του.


Ιράν

Με τον Χαμέντ Χανταντί των Μέμφις Γκρίζλις στυλοβάτη της ομάδας, το Ιράν θα προσπαθήσει να φανεί ανταγωνιστικό στα πέντε παιχνίδια που θα δώσει στην Τουρκία, αν και πρόσφατα τραυματίστηκε ο σκόρερ της ομάδας, Μπαχράμι, ο οποίος θα χάσει το τουρνουά. Στην προετοιμασία, φάνηκε η χαμηλή δυναμικότητα της ομάδας, απέναντι σε παραδοσιακές δυνάμεις.
Πρόβλεψη: θα παλέψει με την Τυνησία για ν' αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου, αλλά κι αυτό δε φαίνεται εύκολο. Για πρόκριση ούτε λόγος.


Κροατία

Με ένα σταθερό κορμό εδώ και αρκετά χρόνια, η Κροατία αναμένεται ν' αναστατώσει πολλές άμυνες και να κάνει ζημιές σε ομάδες θεωρητικά (βάσει αποδόσεων) ανώτερες. Η περιφερειακή της γραμμή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, με Ούκιτς και Πλάνινιτς, όπως επίσης και τους μπόμπερ Πόποβιτς και Τόμας, ενώ στη frontline υπάρχουν ικανοί, αλλά όχι καταξιωμένοι ακόμα παίκτες, όπως ο Λόντσαρ και ο Τόμιτς. Ανέκαθεν όμως στην Κροατία κάτι έλειπε τα τελευταία χρόνια για να κάνει το βήμα παραπάνω και αυτό δε φαίνεται να υπάρχει ούτε και φέτος. Στα φιλικά ήταν ανταγωνιστική, αλλά δεν εντυπωσίασε.
Πρόβλεψη: όλα είναι ανοιχτά για τη δεύτερη θέση του ομίλου, αλλά μάλλον δεν έχει τον πρώτο λόγο. Πιθανώς να τερματίσει τέταρτη, αλλά κι από την τρίτη θέση, πολύ δύσκολα να περάσει τη φάση των 16.


Σλοβενία

Παραδοσιακά η Σλοβενία έχει πολύ δυνατή ομάδα, που πρωταγωνιστεί, λίγο, ή περισσότερο σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνει το στόχο της. Αποκορύφωμα το περυσινό, αδύναμο Ευρωμπάσκετ, όπου τελικά βγήκε 4η! Φέτος, χωρίς τον Λόρμπεκ στη σύνθεσή της, αλλά με τον καταπληκτικό Ντράγκιτς να κάνει όλες τις δουλειές, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Στην περιφέρεια υπάρχει πάντα το ερωτηματικό Λάκοβιτς, ενώ κι ο Μπετσίροβιτς προέρχεται από άσχημη σεζόν, στα φόργουορντ πλην του Νάχμπαρ υπάρχουν συμβατικοί παίκτες ρολίστες, όπως ο γερο-Γιαγκόντνικ και ο Ζούπαν, ενώ στο "5", Μπρέζετς και Βίντμαρ συνθέτουν ένα αρκετά συμπαθητικό δίδυμο. Αρκετά επικίνδυνη ομάδα δηλαδή, αλλά χωρίς το ιδιαίτερο σημείο αναφοράς, μετά τον Ντράγκιτς.
Πρόβλεψη: Πολλά θα εξαρτηθούν από το ματς με τη Βραζιλία. Αν το πάρουν, βλέπουν και οχτάδα, αλλιώς το πιθανότερο είναι να περιοριστούν στα πρώτα νοκ άουτ, αν βέβαια έρθουν φυσιολογικά τα πράγματα στον πρώτο όμιλο. Όπως και να 'χει, είναι πάντα υπολογίσιμοι, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος.


Τυνησία

Χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα στην προετοιμασία και με άγνωστους στο διεθνές στερέωμα παίκτες, η Τυνησία αποτελεί ένα μυστήριο για το φετινό Μουντομπάσκετ. Στα φιλικά, με τις μικρές, αλλά όχι ασήμαντες ομάδες τα πήγε καλά, όμως δε συνέβη το ίδιο και με τη Γαλλία, απ' την οποία συνετρίβη.
Πρόβλεψη: όλα θα παιχτούν στο ματς το Ιράν... όσον αφορά την 5η θέση. Λογικά κι εδώ όμως, είναι αουτσάιντερ.

Mundobasket 2010 - Preview: Όμιλος Α

Όμιλος Α


Aγκόλα

Παραδοσιακή δύναμη από την Αφρική, που όμως δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο και στόχος είναι μάλλον η συλλογή εμπειριών. Εμβληματική φυσιογνωμία ο 39χρονος Μιγκέλ Λουτόντα, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχουν ο σουτέρ Μοράις, ο αθλητικός Γκόμεζ, όπως εξάλλου και ο Μίνγκας, ο οποίος είχε πετύχει 23 πόντους απέναντι στην Εθνική μας στο Πεκίνο το 2008. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα. Από τα λιγοστά φιλικά της, το μόνο που ήταν με ομάδα που συμμετέχει στη διοργάνωση ήταν αυτό με τη Βραζιλία, όπου και ηττήθηκε με 30 πόντους.
Πρόβλεψη: θα παλέψει με την Ιορδανία για την 5η θέση του ομίλου, αλλά χωρίς τους ψηλούς παίκτες μάλλον κι εκεί θα τα βρει σκούρα.


Αργεντινή

Μια μεγάλη, παραδοσιακή δύναμη του παγκόσμιου μπάσκετ αυτή τη δεκαετία. Το 2002 βγήκε 2η (ή 1η, όπως θέλετε...), ενώ το 2006 κατέλαβε τη 4η θέση. Η ομάδα έχει αρκετές απουσίες, εκ των οποίων δύο πολύ σημαντικές, αυτές των Τζινόμπιλι και (πλέον και) Νοτσιόνι κι έτσι οι λύσεις της περιορίζονται αισθητά, μιας και ο πάγκος της δεν τρομάζει. Πλέον, όλο το βάρος πέφτει στους Ντελφίνο, Σκόλα και Πριτζιόνι ("φονικό' δίδυμο αποτελούν οι δύο τελευταίοι), με τη συμπαράσταση παικτών όπως ο μεγάλος, ηλικιακά περισσότερο, Ομπέρτο, ο Χάσεν και ο Γκουτιέρεζ, που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός από τα 6,25μ. Στην προετοιμασία τα πήγαν πολύ καλά, γυρίζοντας χαμένο ματς σχεδόν, στο τελευταίο φιλικό απέναντι στην τουρκία.
Πρόβλεψη: αρχικά θα παλέψει με τη Σερβία για την πρώτη θέση του ομίλου. Αν τα καταφέρει, βλέπει ημιτελικά, αλλιώς θα μείνει στους 8, έχοντας αποκλειστεί από την Ισπανία. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από την κατάσταση των περιφερειακών και αν θα μπουν τα τρίποντα (γιατί ούτως ή άλλως ο Σκόλα αποτελεί σταθερή αξία και ίσως είναι ο καλύτερος ψηλός στη διοργάνωση).


Αυστραλία

Για μια ακόμα φορά τα "καγκουρό" δίνουν το παρόν σε μεγάλη διοργάνωση. Μπορεί να μην πολυδιαφημίζονται ανάμεσα στις άλλες ομάδες και τα φαβορί, αλλά η αλήθεια είναι πως διαθέτουν ένα πολύ δυνατό ρόστερ, ειδικά στην frontline, με Άντερσεν, Νίλσεν και Μάριτς, ενώ στην περιφερειακή γραμμή δεσπόζει ο δαιμόνιος Πάτρικ Μιλς. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι ικανότατοι παίκτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων με ευρωπαϊκή εμπειρία, όπως ο γνωστός μας, Μπραντ Νιούλεϊ. Στα φιλικά είχαν ρεκόρ 6-1.
Πρόβλεψη: έχουν τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούν τις ατυχίες, με ή χωρίς ", Αργεντινής και Σερβίας και να μπουν σφήνα σ' αυτό το δίδυμο, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθούν και πίσω από τη Γερμανία. Η πιο στάνταρ θέση στον όμιλο είναι η 3η κι από εκεί έχουν περιθώρια ακόμη και για οχτάδα, αφού ο αντίπαλός τους (ο δεύτερος από τον όμιλος Β) δε θα είναι κάποιο μεγαθήριο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο. Όπως και να 'χει, ίσως αποτελέσουν μια από τις ευχάριστες "εκπλήξεις".


Γερμανία

Χωρίς το μεγάλο Ντιρκ Νοβίτσκι όλοι λίγο πολύ προδικάζουν ότι αυτή η Γερμανία δεν είναι για πολλά, όμως ο Ντιρκ Μπάουερμαν έχει άλλη άποψη. Η ανανέωση που επιχειρείται βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, οι πιτσιρικάδες πέρα από ταλέντο, αποκτούν σιγά σιγά δέσιμο και εμπειρία και αλίμονο σε όποιον τους υποτιμήσει. Ασφαλώς, υπάρχουν και οι παλιές καραβάνες, όπως ο Γκριν, ο Γιάγκλα και ο Χάμαν, ενώ να μην ξεχνάμε και τον "τρελό" Σαφάρτζικ που μπορεί να "βομβαρδίσει" από το τρίποντο. Η ομάδα βρίσκεται μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση, μετά από τα νικηφόρα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στα τελευταία φιλικά.
Πρόβλεψη: βάσει του ρόστερ και μόνο, η θέση που τους αναλογεί είναι η 4η, που τους οδηγεί απευθείας στις ΗΠΑ, στη φάση των 16. Δεν αποκλείεται να κάνουν ζημιές και να βρεθούν σε καλύτερη θέση στον όμιλο, όμως και πάλι, δύσκολα να ξεπεράσουν το πρώτο νοκ άουτ.


Ιορδανία

Είναι η ομάδα που έχει δώσει τα περισσότερα φιλικά (19 στο σύνολο), αλλά λίγα εξ' αυτών ήταν με ομάδες του Μουντομπάσκετ. Στα συγκεκριμένα πάντως δεν τα πήγε και πολύ άσχημα, οπότε ίσως να είναι ανταγωνιστική σε μερικά παιχνίδια. Ντάγκλες, Αμπάς και Αϊμάν ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στην προετοιμασία, αλλά δεν έχουμε καλύτερη εικόνα, μιας και όλοι οι παίκτες αγωνίζονται στην Ιορδανία.
Πρόβλεψη: πολύ δύσκολο να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 5η θέση του ομίλου, για την οποία όμως, ίσως να έχει το πλεονέκτημα, απέναντι στην πιο έμπειρη Αγκόλα.


Σερβία

Τα "μωρά" του Ντούντα είναι έτοιμα να καταπλήξουν άλλη μια φορά τον μπασκετικό κόσμο, αυτή τη φορά στο Μουντομπάσκετ. Η ομάδα είναι σχεδόν ίδια με την περυσινή που πήρε τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, αν και ίσως λείψει η απειλή απ' το τρίποντο του Τρίπκοβιτς (στη θέση του ο Κέσελι του Ολυμπιακού). Σε ένα γεμάτο ρόστερ, ξεχωρίζουν οι Τεόντοσιτς και Κρστιτς, οι δύο παίκτες που τιμωρήθηκαν με δύο και τρεις αγωνιστικές αντίστοιχα. Το καλό γι' αυτούς είναι ότι δε χάνουν το ντέρμπι πρωτιάς με την Αργεντινή, αλλά το κακό είναι ότι υπάρχουν κι άλλες επικίνδυνες ομάδες στον όμιλο (βλέπε Γερμανία). Στην προετοιμασία είχαν μόλις δυο ήττες σε έντεκα φιλικά κι αυτές στο τουρνουά ακρόπολις απέναντι σε Ελλάδα (όπως έληξε δηλαδή) και Καναδά!
Πρόβλεψη: αν δεν επηρεαστούν από τις τιμωρίες, μάλλον έχουν τον πρώτο λόγο για την πρωτιά, άρα πάνε για τετράδα. Αλλά και σε αντίθετη περίπτωση, ίσως μπορούν να παλέψουν έναν προημιτελικό με την Ισπανία.



Επιστροφή στις επάλξεις...

Επιστροφή λοιπόν στα προγνωστικά, μετά από ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Να ευχηθώ σε όλους μια καλή ποδοσφαιρική σεζόν με πολλά κέρδη και ταμεία. Πάμε στα προγνωστικά μας:



Σάββατο, 28 Αυγούστου
14.45 134 ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ - ΑΡΣΕΝΑΛ 2 (1,45)
Προβλέπεται νίκη για την καταιγιστική, συνήθως σε τέτοιους αγώνες, Άρσεναλ που παρασύρει κατώτερους αντιπάλους σκοράροντας πολλά τέρματα.

17.00 149 ΓΟΥΛΒΣ - ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ 1 (2,20)
Μπορεί η Νιουκάστλ να διέσυρε την Άστον Βίλλα την προηγούμενη αγωνιστική ωστόσο δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να πείσει στους εκτός έδρας αγώνες της. Οι Γουλβς χρειάζονται όσο τίποτα τους βαθμούς στους εντός έδρας αγώνες τους για να παραμείνουν και φέτος στην κατηγορία.

18:15 210 ΛΑΡΙΣΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Over (2,10)
Μεγάλο ντέρμπυ για το Ελληνικό πρωτάθλημα με ομάδες που θα διεκδικήσουν την είσοδό στα play off τη φετινή χρονιά. Η Λάρισα ενισχύθηκε σημαντικά με ποιοτικούς παίχτες ενώ ο Ατρόμητος διατήρησε τον βασικό κορμό του που αποτελείται από κάποιες σημαντικές μονάδες. Πιστεύω θα δούμε γκολ.

20:30 240 ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2 (1,45)
Μπορεί οι φίλοι του Ηρακλή να πανηγυρίζουν και να ισχυρίζονται ότι θα αποσπάσουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ωστόσο η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η άσχημη πορεία του Ολυμπιακού στα περσινά play off συνεχίστηκε με άσχημες Ευρωπαϊκές εμφανίσεις και έναν αποκλεισμό. Πλέον το τελευταίο που θέλουν στην ομάδα του Πειραιά είναι απώλεια βαθμών στον τελευταίο στόχο που τους απέμεινε. Ο Ολυμπιακός πάνοπλος με όλα του τα αστέρια και έναν προπονητή που όλοι σέβονται και εμπιστεύονται έρχεται στην Θεσσαλονίκη μόνο για το διπλό.

Αυτές είναι οι προβλέψεις για τα αυριανά παιχνίδια. Τα ξαναλέμε με προβλέψεις για τους αγώνες της Κυριακής. Καλά κέρδη σε όλους!

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Mundobasket 2010 - Ελλάδα - ΗΠΑ 59-87 (φιλικό)

Βαριά ήττα σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν άφησαν περιθώρια στην ελληνική ομάδα για ν' αντιδράσει. Αγωνιστήκαμε χωρίς Σχορτσανίτη (χτύπησε, ευτυχώς ελαφρά, πριν τον αγώνα) και Μπουρούση, τους δύο βασικούς σέντερ της ομάδας δηλαδή. Θ' αντιγράφω το απόσπασμα από post μου στο basketforum.gr, το οποίο αναφέρεται στα αίτια αυτής της συντριβής, κατά την άποψή μου, αφού αυτό είναι που μας αφορά κυρίως, για να δούμε τι πάει στραβά. Οι Αμερικανοί πάντως, όσο πάνε σφίγγουν ακόμη περισσότερο την άμυνα, αλλά επιθετικά και πάλι δεν έδειξαν κάτι ιδιαίτερο από οργανωμένο παιχνίδι. Ο ίδιος ο Σιζέφσκι δεν ήταν πολύ ικανοποιημένος μετά το ματς, αναγνωρίζοντας εξάλλου ότι ήταν απλώς ένα φιλικό, αλλά και τις σημαντικές απουσίες μας.

Βλέπω πως όλοι λέτε για τ' ότι θα ήταν διαφορετικά με Σόφο και Μπουρούση, είτε λίγο, είτε περισσότερο, αλλά εστιάζετε μόνο στην επίθεση. ΟΚ, παρά τ' ότι ο Τσαρτσαρής ήταν φοβερός, θα είχαμε ένα μεγαλύτερο σημείο αναφοράς και ίσως κάποια μεγαλύτερη ηρεμία στην κυκλοφορία της μπάλας με τον Σόφο στο παρκέ, αλλά και πάλι... Εγώ πιστεύω πως τη μεγαλύτερη συμβολή θα την είχαν στην άμυνα, μόνο με την παρουσία τους στη ρακέτα. Γιατί όσο καταπληκτικός κι αν ήταν ο Τσαρτσαρής, δεν έχει το τεράστιο κορμί για να κρατήσει όλο το χώρο (πέραν του ότι και μέσα από τα χέρια μας - και στην επίθεση βέβαια - χάσαμε πολλές φορές την μπάλα - άλλο αυτό). Ήταν και ψιλοτραγικός ο Φώτσης. Είχαμε λοιπόν 25 ρημπάουντ εμείς, έναντι 53 των Αμερικανών! 21 αμυντικά εμείς, 20 επιθετικά αυτοί! Δηλαδή τα μισά άστοχα σουτ στη δική μας ρακέτα τα έπαιρναν αυτοί! Πόσα καλάθια έβαλαν έτσι; Από δεύτερες, ή και τρίτες προσπάθειες (οκ, υπάρχει κι ένα πάρτυ του Λαβ στο τέλος με 4-5 συνεχόμενα - 7 είχε συνολικά, επιθετικά πάντα) ; Τα στατιστικά του αγώνα γράφουν για 10/15 σουτ και 24 πόντους από επιθέσεις "2ης ευκαιρίας"! Το νούμερο είναι τεράστιο για τέτοιο παιχνίδι (κι ίσως όχι μόνο) και σίγουρα θα ήταν πολύ μικρότερο αν είχαμε τους δύο παραπάνω σέντερ. Γενικά είχαν πάνω από 20 περισσότερες κατοχές, αν και αυτό έχει να κάνει και με τα λάθη μας στην επίθεση.

Τα οποία τους έδωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ, 10/10 αιφνιδιασμούς και 22 πόντους από εκεί! Βλέποντας ότι είχαν 40 πόντους μέσα από τη ρακέτα (με 20/31) κι αν αφαιρέσουμε τα όποια, λιγοστά τρίποντα από τις προηγούμενες κατηγορίες, οι Αμερικανοί έκαναν πολύ λίγο πραγματικό παιχνίδι στο low post, σε πρώτο χρόνο. Εξάλλου, Όντομ: 0 πόντοι, Τσάντλερ 0 πόντοι. Ο Λαβ είχε 10. Κοινώς, σε set παιχνίδι, πάλι δεν έδειξαν σχεδόν τίποτα, συνεχίζοντας με ατομικές κυρίως ενέργειες και σουτ απ' έξω. Βέβαια, δε βρέθηκαν σε κάποια τρελή μέρα από τα 6,25μ, έχοντας φτωχό ποσοστό, αλλά επιχειρώντας 28 προσπάθειες!

Η διαφορά των 28 πόντων φαίνεται πολύ μεγάλη, αλλά έχοντας 22 από αιφνιδιασμούς και το κυριότερο 24 από δεύτερες ευκαιρίες, σύνολο 46 κι εμάς να είμαστε τόσο κακοί επιθετικά, συγγνώμη, αλλά και λίγη είναι.

Εντάξει, για τους 22 στο ανοιχτό γήπεδο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έτοιμη κάποια λύση. Σαφώς και βρεθήκαμε σε κακή μέρα και λογικά (ή μάλλον σίγουρα) θα είμαστε πιο έτοιμοι για να κυκλοφορήσουμε καλύτερα (και όχι τόσο φλύαρα και φοβισμένα) την μπάλα (κάναμε 24 λάθη εξάλλου) σ' ενδεχόμενη μεταξύ μας αναμέτρησή στην Τουρκία, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί απαραίτητα, γιατί κι αυτοί πχ θα έχουν προφανώς περιθώρια βελτίωσης και σε αυτό το κομμάτι, στην πίεση στην μπάλα, που είναι το δυνατό τους σημείο. Βέβαια, τα γρήγορα φάουλ Ζήση και Σπανούλη (από 2 έκαστος) μας ανάγκασαν ν' αργήσουμε να παίξουμε γι' αρκετή ώρα με τρία γκαρντ, ώστε να έχουμε καλύτερη κυκλοφορία. Αργότερα βέβαια κι αυτό δεν είχε κάποιο τρομερό αποτέλεσμα. Οι τέσσερις περιφερειακοί μας αθροίζουν περί τα 96 λεπτά συμμετοχής, άρα παίξαμε με 3 γκαρντ σε διάρκεια μικρότερη του μισού του αγώνα. Επίσης, επειδή με τους Αμερικανούς θα παίξουμε είτε στον τελικό, αν βγούμε πρώτοι, είτε στους 8, αν βγούμε δεύτεροι, δε νομίζω να έχουν τις ίδιες τρελές αντοχές σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, μετά από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Προφανώς και είναι από τους καλύτερους αθλητές σε όλα τα αθλήματα γενικά, αλλά δε βρίσκω παράλογο να είναι ένα κλικ αργότεροι, σε μερικά σημεία του παιχνιδιού.

Για μένα αυτά τα δύο στοιχεία ήταν τα σημαντικότερα. Το πρώτο είναι επιδιορθώσιμο a priori, με τη συμμετοχή Σχορτσιανίτη και Μπουρούση (FIBA επιτρέπουσας), το δεύτερο είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξουμε αρκετά, γιατί όντως είμασταν αποκαρδιωτικοί στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Σ' ένα νοκ άουτ βέβαια, όπου θεωρώ πως θα είμαστε ψυχολογικά πιο έτοιμοι, ίσως να αρκεί και το ένα από μόνο του, αν οι ΗΠΑ δε βελτιώσουν το επιθετικό τους παιχνίδι.

Τα στατιστικά του αγώνα:






ΥΓ. Κάποιοι εξακολουθούν να τα βάζουν με τον Ζήση, ο οποίος εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τις "επιστημονικά τεκμηριωμένες" απόψεις τους, αποτελεί βασική αιτία για κάθε τι άσχημο στην Εθνική. Όχι ότι διέφυγε από το ναυάγιο της περιφερειακής γραμμής σήμερα, αλλά όταν άλλοι παίκτες έχουν κάνουν 7 και 8 λάθη κι αυτός 0 (ναι, μηδέν) και παραμένει ο εύκολος στόχος για την κριτική, αποδεικνύεται ότι κάποιοι είναι τουλάχιστον άδικοι, εξαιρετικά προκατειλημμένοι, ή απλά άσχετοι.. Βέβαια, εδώ από κάποιους τ' άκουσε ο Βουγιούκας, που το παλικάρι έχει 20 μέρες που έδωσε τον πρώτο του αγώνα με την Εθνική...

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Europa League, Brazil

Καλό απόγευμα σε όλους! Πολλοί αγώνες στο πρόγραμμα που έχουμε στα χέρια μας. Η αγωνία για τον αγώνα της Κωνσταντινούπολης μας έχει φάει και έτσι η ανάλυση θα πάει περίπατο.

Play offs για Champions+Europa League έχει το μενού, καθώς και τη 16η αγωνιστική ημέρα του Brasileirao. 4 αγώνες είναι αυτοί που ξεχωρίζουν και επιλέχθηκαν από εμένα για να αποτελέσουν το κουπόνι μου, όσο και για να βοηθήσω εσάς να πάτε στο ταμείο, παίρνοντας ένα η δύο, ή και όλα τα παιχνίδια για να τα χρησιμοποιήσετε!

Sao Paulo-Vasco da Gama 1(1,85) - Επιστροφή στις νίκες για τους Tricolores do Morumbi, η Vasco δε χάνει εύκολα, αλλά η θέληση για νίκη στις τάξεις των γηπεδούχων είναι μεγάλη και θα τα καταφέρουν.

Austria Wien-Άρης 1(1,75) - Καλύτερη σαν ομάδα η Austria, άξιζε περισσότερα στο πρώτο παιχνίδι. Άσος και ίσως και από ημίχρονο.

Brondby-Sporting 2(2,10) - Ήττα εντός έδρας για τους Πορτογάλους στον πρώτο αγώνα, θα κάνουν το παν για να προκριθούν. Δεν είναι κακή ομάδα η Sporting, δεν ξέρω βέβαια αν προκριθεί, αλλά τη νίκη θα την πάρει.

Vitoria Bahia-Guarani 1(1,65) - H Vitoria έχει μια πολύ δυνατή έδρα και απέναντι σε τέτοιου είδους αντιπάλους καταφέρνει να παίρνει αποτελέσματα. Εμπιστοσύνη στον άσο λοιπόν.

Good luck!

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Πρεμιέρα..αστεράτη

Κουβαδάρες καλησπέρα,

Μετά από μήνες σπαρίλας, μπάνιων, ξενυχτιών, φραπέδων και λοιπών δημιουργικών δραστηριοτήτων σκέφτηκα πως σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα για επαναδραστηριοποίηση στο στοιχηματικό μπερτέ. Έχουμε και λέμε :

109 - Σαμπντόρια - Βέρντερ Βρέμης 1 (2,05)

112 - Χάποελ Τελ Αβίβ -Σάλτσμπουργκ 1(1,85)

111 - Σερίφ Τιρασπόλ - Βασιλεία 0-1 γκολ (2,70)

Καλή μας είσπραξη..

Mundobasket 2010 - crash test vs USA: Έτοιμοι;

Ή coach K vs coach K... Το πολύ μεγάλο φιλικό διεξάγεται αύριο Τετάρτη 25/8 στις 19:00 και θα μεταδοθεί από το Novasports1, με ανάλυση HD (για πρώτη φορά στη χώρα μας). Ανυπομονώ ιδιαίτερα γι' αυτόν τον αγώνα, τόσο για τις εμφανίσεις των δύο ομάδων, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα, αν και αυτό από μόνο του δε θα έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Οι Αμερικανοί προέρχονται από την καλύτερή τους εμφάνιση ως τώρα στην προετοιμασία και νίκη με 85-86 επί της Ισπανίας, ενώ εμείς από ...τον καυγά με τους Σέρβους.

Θα 'χει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο έχει επηρεάσει την ομάδα όλο αυτό και κυρίως η φημολογία περί τιμωρίας, ή μη, κάποιων παικτών, για πότε και για πόσο. Στα αγωνιστικά, η Σερβία ήταν η πρώτη ομάδα που μας δυσκόλεψε και για τα καλά μάλιστα, αν και ίσως ήταν πιο ξεκούραστη, μετά το παιχνίδι με τον Καναδά. Όπως και να 'χει, φάνηκε πως δεν είμαστε η νέα Dream Team, αλλά και πάλι, ήταν ένα μόνο ματς. Δεν μπορούν να πηγαίνουν πάντα όλα τελεία, θα υπάρξουν και βραδιές που θα είμαστε άστοχοι, που δε θα μπορούμε να τρέξουμε όπως θέλουμε, οπότε θα πρέπει να βρούμε λύσεις. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε παίκτες που μπορούν να παίξουν σε set παιχνίδι. Αλίμονο, για την Εθνική Ελλάδας μιλάμε, που κάπως έτσι έχει κάνει μεγάλη πορεία όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί στα φιλικά να πετάμε, αλλά δεν είναι αυτό το παιχνίδι μας. Όχι μόνο δηλαδή. Απλά πλέον, φαίνεται πως είναι και αυτό. Η επιφύλαξη αρκετών για το πως θ' αντιδράσουμε όταν δε θα τρέχουμε, νομίζω έχει την απάντησή της στα πρόσφατα χρόνια και επιτυχίες αυτής της ομάδας. Μπορεί η φιλοσοφία του Καζλάουσκας να είναι διαφορετική, αλλά πρόκειται για τους ίδιους, ως επί των πλείστων, παίκτες. Θα το διαπιστώσουμε καλύτερα βέβαια, όταν θα έρθει η ώρα.

Ο ίδιος ο προπονητής πάντως δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα και θεωρεί πως από εκεί ξεκινούν όλα, ώστε η ομάδα να μπορέσει ν' ανοιχτεί και να τρέξει, να πετύχει εύκολους πόντους. Μια τέτοια φιλοσοφία είχε υιοθετήσει και ο Γιαννάκης, ως ένα βαθμό όμως. Ο Λιθουανός είναι πιο απελευθερωμένος και οι παίκτες φαίνονται να ευχαριστιούνται πολύ και οι ίδιοι το παιχνίδι (καμιά μπηχτή για τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τις τεράστιες επιτυχίες του ασφαλώς, όπως ίσως έκαναν άλλοι, απλά επισημαίνεται ότι είναι διαφορετικής φιλοσοφίας). Ας μην κρυβόμαστε, ως τώρα στην προετοιμασία έχουμε παίξει το καλύτερο μπάσκετ απ' όλους κι αν συνεχίσουμε έτσι, σημαίνει ότι ο Καζλάουσκας ξέρει τον τρόπο για κάτι που μπορούμε να αποκαλέσουμε "διαστημικό" μπάσκετ. Το 'χε κάνει το 1999 με τη Ζαλγκίρις, όπου έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει, ενώ για πολλούς, άλλαξε κι έσωσε την πορεία του ιδιαίτερα αμυντικού και σκληρού τότε ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το 'χε κάνει επίσης εν μέρει με τον Ολυμπιακό το 2006 όπου με ένα καλό μεν, αλλά όχι εξαιρετικό ρόστερ, κατάφερε να παίξει για κάποιο διάστημα εκπληκτικό μπάσκετ (αρκεί μόνο να θυμηθούμε την επιβλητική νίκη μέσα στην πολύ δυνατή τότε Μάλαγα). Μετά βέβαια, η ομάδα ξεφούσκωσε, αλλά άλλο το ρόστερ του Ολυμπιακού τότε κι άλλο το φετινό της Εθνικής.

Το όποιο "ξεφούσκωμα"βέβαια είναι και θέμα timing. Θυμάμαι που το 2008 είχαμε επίσης πολύ μεγάλες προσδοκίες και αποδώσαμε αρκετά θεαματικό μπάσκετ στο προολυμπιακό τουρνουά, με πιο αδύναμους αντιπάλους. Η διπλή προετοιμασία όμως ίσως να ήταν αυτή που στοίχισε στην ομάδα, αφού θα έπρεπε να ήταν σε top φόρμα για μεγάλο διάστημα. Μπορεί να είναι η φετινή σ' ένα αρκετά μικρότερο, αλλά και πάλι μεγαλύτερο απ' το φυσιολογικό διάστημα; Με αυτό το ρόστερ, πιθανότατα (μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ο Σπανούλης είχε κλατάρει στα τελευταία ματς, μετά από ένα καταπληκτικό τουρνουά). Όμως ακόμα και αρνητική να είναι η απάντηση, το πρόγραμμα και οι διασταυρώσεις μας ευνοούν αυτή τη φορά. Το 'χουμε πει, αρκεί να βγούμε πρώτοι στον όμιλο βέβαια, κάτι που είναι στο χέρι μας.

Τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά και για τους παίκτες ξεχωριστά. Ξεκινώντας από την περιφέρεια και παρά την απουσία του (ίσως μεγαλύτερου στυλοβάτη μέσα στο παρκέ των επιτυχιών της Εθνικής) Παπαλουκά, οι παίκτες μπορούν να δώσουν εξαιρετικό ρυθμό και να ελέγξουν ολόκληρο το παιχνίδι, ή να πιέσουν ασφυκτικά και να τρέξουν στον αιφνιδιασμό. Σημαντικότερος λόγος γι' αυτό δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση του έτοιμου Καλάθη, ο οποίος πλέον παίρνει σημαντικό χρόνο και δίνει άλλον αέρα. Πλέον είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος και γεμάτος αυτοπεποίθηση (κάτι που φαίνεται κι από την ευστοχία του, σ' αντίθεση με τη σεζόν με τον Παναθηναϊκό), αν και μέχρι τώρα μόνο τρέχουμε, οπότε μένει να δούμε αν θα είναι το ίδιο καλός και σε σετ παιχνίδι, που δεν είναι το φυσικό του στοιχείο. Επιπρόσθετα, καμαρώνουμε τον πραγματικό Ζήση, που δημιουργεί και εκτελεί εξαιρετικά, ενώ, last but not least, υπάρχει και η σχεδόν αποκλειστική παρουσία του Διαμαντίδη στη θέση 3, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ο Σπανούλης δεν έχει χρειαστεί να πάρει μπρος ακόμα, ενώ από άποψη σουτέρ, ο Περπέρογλου έχει κάνει επίσης πολύ καλά φιλικά, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αξιόπιστος και μάλλον αυτοί οι λόγοι "έκοψαν" τον Βασιλειάδη από την τελική 12άδα. Όσον αφορά τους ψηλούς, ο αναγεννημένος Τσαρτσαρής προσφέρει ξεχωριστή ποιότητα, παίζοντας και στις δύο θέσεις, ενώ ο Σχορτσανίτης, παραδοσιακά με τον Καζλάουσκας, παρουσιάζεται οδοστρωτήρας. Όλα αυτά από άποψη νέων, αναβαθμισμένων, ή βελτιωμένων παικτών, γιατί ασφαλώς όλοι αποτελούν σταθερές αξίες. Πάμε λοιπόν πλήρεις (εκτός κι αν η FIBA τα καταφέρει τελικά...)!

Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο Τσαρτσαρής, πάμε με την τρίτη ταχύτητα ακόμα (ας ελπίσουμε βέβαια να μην αποδειχθεί ατυχής η δήλωσή του όπως αυτή περί Σέρβων παικτών μετά τον καυγά), οπότε αύριο με τους Αμερικανούς, ίσως να πιάσουμε και πέμπτη. Να δούμε την Ελλάδα να θέλει να τρέξει και τις ΗΠΑ να κατεβάζει ρυθμό και τίποτα άλλο! Δεν είναι τόσο υπερβολικό όσο ακούγεται, όταν βάζουν 77 πόντους στους Λιθουανούς (και 8 μέσα σε 12 λεπτά), ενώ εμείς κερδίσαμε με 74 τον Καναδά... Πέρα από την πλάκα πάντως, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον θεωρώ πως είμαστε καλύτεροι και θα κερδίσουμε το φιλικό. Στον ΟΠΑΠ έχουμε πλεονέκτημα 6,5 πόντων μάλιστα. Προσωπικά, με έλκει πολύ το 30,00 της νίκης μας με 11-15 πόντους, κάτι που μόνο απίθανο δεν είναι, ειδικά αν το συμβάν με τους Σέρβους δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ομάδα. Αυτή θα είναι και η πρόταση της ημέρας.

Ελλάδα - ΗΠΑ: Ελλάδα 11-15 πόντοι (30,00)

Για να πάμε λίγο και στα του ομίλου μας, η Τουρκία φαίνεται πως ξεπέρασε την "κοιλιά" των προηγούμενων φιλικών. Αν ήταν όντως "κοιλιά", καθώς μπορεί ο Τάνιεβιτς να θέλει να παρουσιάσει την ομάδα του ως αουτσάιντερ, ώστε να υπάρχει λιγότερη πίεση τους παίκτες του. Χθες πάντως απέναντι στην Αργεντινή, η οικοδέσποινα του Μουντομπάσκετ ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, θυμίζοντας την ομάδα πέρυσι στην Πολωνία, αλλά τα τρίποντα των Λατίνων και τα μεγάλα τους καλάθια στα τελευταία δευτερόλεπτα οδήγησαν ένα σχεδόν σίγουρο ματς στην παράταση. Εκεί πλέον, η Αργεντινή είχε την ψυχολογία και πήρε το ματς με 89-93. Πέραν του Ντελφίνο που έβαλε 30 πόντους, μεγάλη ευστοχία έξω από τα 6,25μ. είχε και ο Γκουτιέρεζ, από τον "αδύναμό" πάγκο της ομάδας.

ΥΓ. Στο παραπάνω ματς υπήρξε ένταση κάποια στιγμή. Όπως και στο Ισπανία - ΗΠΑ. Καλά για το δικό μας με τη Σερβία ας μη σχολιάσουμε. Αυτές οι έξι ομάδες είναι τα φαβορί του Μουντομπάσκετ. Τυχαίο;

ΥΓ2. Με τον τραυματισμό του Καλδερόν τα πράγματα δυσκολεύουν για τους Ισπανούς. Ίσως πλέον να μην είναι το πρώτο φαβορί. Στεναχωριέμαι, αλλά για τον παίκτη μόνο, καθώς όπως φαίνεται υπάρχει ισπανικός δάκτυλος για να τιμωρηθούν Ελλάδα και Σερβία και μάλιστα τόσο άμεσα, από την FIBA. Εξάλλου, ας είναι μια φορά κι αυτοί γκαντέμηδες...

ΥΓ3. Ο ΟΠΑΠ εξακολουθεί να μην έχει πρωτιές ομίλων για στοιχηματισμό. Τουλάχιστον, αφήνει ακόμα την Ελλάδα στο 15!

Fenerbahce-Π.Α.Ο.Κ. August 26, 2010

Αγαπημένοι μου φίλοι, σήμερα θα ξεφύγω από τα όρια του blog αυτού. Αποφάσισα να κάνω μια αναφορά στον αγώνα που δίνει ο ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη, με αντίπαλο την Τουρκική Fenerbahce. Δεν θα μπω στη διαδικασία να προβλέψω το τελικό αποτέλεσμα, θεωρώ ότι με τη συναισθηματκή μου κατάσταση αυτές τις μέρες θα ήταν χαζό να το κάνω. Απλά θα σας παραθέσω κάποιες σκέψεις μου για το παιχνίδι αυτό...

Προσωπικά, το νεαρό της ηλικίας μου(22) δε μου έχει δώσει το δικαίωμα να γευτώ πολλές χαρές από αυτό το μεγάλο σύλλογο... Μόνο το 1-1 στο Χάιμπουρι θυμάμαι, όταν ήμουν 9 και δεν είχα συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είναι αυτό που συνέβη... Και το 2001 εκείνο το μεγάλο τελικό στην Νέα Φιλαδέλφεια που ο ΠΑΟΚ έγινε μια για πάντα η ομάδα μου... Και το 2002 το χειμώνα εκείνη η πρόκριση στη Ζυρίχη στο 93. Και το κύπελλο το 2003, που το θεωρούσαμε ήδη δεδομένο από τη στιγμή που ο Τελικός έγινε στο σπίτι μας... Από τότε είδα 2 φορές προκριματικούς Τσάμπιονς Λίγκ. Τη μια άδοξα, την άλλη ένδοξα, αποκλειστήκαμε. Το σεντόνι δεν το έχω δει ποτέ...

Την προηγούμενη Πέμπτη, αν και μετά από πάρα πολύ καιρό δε βρέθηκα στο γήπεδο, είδα έναν ΠΑΟΚ μαγικό. Με απίστευτη συγκέντρωση και θέληση των 14 παικτών για το καλό του συνόλου. Ο ΠΑΟΚ παρέσυρε τη Φενέρ στο ρυθμό της Τούμπας και από τη στιγμή που το κατάφερε, όλοι ξέρουν ιστορικά, το πως αυτή η ομάδα μπορεί να κερδίσει, ειδικά στην έδρα της. Καθαρά, με επίθεση και με κατάκτηση όσων πραγματικά αξίζει.

Αυτή την Πέμπτη, η ομάδα που τόσες και τόσες γενιές, χιλιάδων ανθρώπων, έχει λατρέψει, έχει βάλει πάνω από τις δουλειές και τις οικογένειες του, πάνω από χρήματα και προσωρινές απολαύσεις, πηγαίνει να αγωνιστεί στον τόπο που τη γέννησε. Την Κωνσταντινούπολη. Δε θα μπω σε αναλύσεις συστημάτων, αυτά μπορεί ο καθένας να τα βρει και να τα φανταστεί. Στόχος; η υπεράσπιση του 1-0 του πρώτου αγώνα. Ίσως 1 γκολ να είναι υπερ-αρκετό. Αλλά αυτό που θέλω να δω τόσο εγώ όσο και όλοι οι άλλοι ΠΑΟΚτσήδες είναι αυτή την καρδιά και την ψυχή που πάντα είχε ο ΠΑΟΚ μας.

ΠΑΟΚ, θα μπεις στο λάκκο με τα λιοντάρια. Κατατρόπωσέ τα. Βγες έξω νικητής. Είναι το πρώτο σου παιχνίδι στην Πόλη σου. Dario, Anis, Dorvalino, Pablo, Στέλιο, Olivier, Pablo, Γιώργο, Δημήτρη, Adelino, Zlatan και εσείς όλοι οι άλλοι από τον πάγκο μαζί με τον Παύλο... ΜΠΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΣΑΝ Π.Α.Ο.Κ. Τίποτα άλλο δε χρειάζεται για να έρθει αυτή η πρόκριση.

ΠΑΟΚ ζούμε, στην Πόλη ΘΑ σε δούμε...Την Πέμπτη...

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Mundobasket 2010 (συνέχεια εκ του προηγουμένου)

Εδώ είμαστε και πάλι,για να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις υπόλοιπες ομάδες του Mundobasket.Μετά τα "τρανταχτά" φαβορί,συνεχίζουμε με τα φαβορί "δεύτερου βαθμού"

ΦΑΒΟΡΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ
Η Αργεντινή, παραδοσιακή δύναμη του παγκόσμιου μπάσκετ, φέτος εμφανίζεται με μόνο μία, αλλά τεράστια απουσία.Ο Manu Ginobili θα απουσιάσει απο το μεγάλο ραντεβού, για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε ως ηγέτης των "μπιανκοσελέστε". Επομένως, ο πήχης πέφτει(αρχηγού απόντος) αλλά και για άλλους λόγους. Η "παλιά φρουρά", αποτελούμενη από Nocioni, Oberto, Scola, Prigioni δείχνει να κουράζεται όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια, και οι αντοχές σιγά-σιγά τελειώνουν. Πάντως, αυτοί οι 4, μαζί με τον πολύ καλό Delfino, θα ηγηθούν της προσπάθειας. Ωστόσο, η ποιότητα των αναπληρωματικών είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη και...συζητήσιμη, χρόνιο πρόβλημα των Αργεντινών. Επομένως, οι "γκαούτσος" θα προχωρούν στη διοργάνωση, όσο αντέχουν οι βασικοί τους....Γιατί απο κει και πέρα, κυριαρχεί η...μετριότητα!
Η Σερβία, φιναλίστ του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ, έρχεται στο Παγκόσμιο με την ίδια σχεδόν ομάδα. Στη σκιά των θλιβερών επεισοδίων στο παιχνίδι με την Ελλάδα, η "πιτσιρικαρία" του Ίβκοβιτς θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και...στους αγωνιστικούς χώρους! Καθοδηγούμενη από τον Teodosic και έχοντας αξιόπιστες λύσεις σε όλες τις θέσεις, δείχνει έτοιμη για.. ζημιές. Αναμένοντας βέβαια την απόφαση της FIBA για ενδεχόμενες τιμωρίες στους πρωταγωνιστές των επεισοδίων, η Σερβία προς το παρόν δείχνει να συνδυάζει αρμονικά το ταλέντο και τον ενθουσιασμό με την εμπειρία, οπότε λογικά θα είναι εκ των πρωταγωνιστών.
Η οικοδέσποινα Τουρκία ετοιμάζεται για το συγκεκριμένο Παγκόσμιο χρόνια τώρα. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην πολυετή πορεία της χώρας στο διεθνές προσκήνιο του μπάσκετ, καθώς επιτυχία θα θεωρείται η είσοδος στην τετράδα και τίποτε λιγότερο. Ουσιαστικά θα δούμε κάτι παρόμοιο με το προηγούμενο Ευρωμπάσκετ. Μία ομάδα αθλητική, με ψηλά κορμιά και σκληρή άμυνα, καθοδηγούμενη από τους ΝΒΑers Turkoglu, Ilyasova, Asik. Αν και στα φιλικά μέχρι στιγμής δε φαίνεται να έχει φτάσει στην επιθυμητή απόδοση, είναι βέβαιο ότι θα είναι έτοιμη όταν πρέπει. Βασικοί αντίπαλοι τους είναι η συνεχής πίεση από όλους στη χώρα, δεδομένου ότι όλα τα βλέμματα θα είναι πάνω τους και βεβαίως η Εθνική ομάδα μας, μιας και οι δύο γείτονες χώρες βρίσκονται μαζί στον τρίτο όμιλο!Και αντικειμενικά πάντως, η είσοδος στην τετράδα θα συνιστά μεγάλη επιτυχία.
Ολοκληρώνουμε σύντομα,με τις λιγότερο δυνατές ομάδες του φετινού Mundobasket. Stay tuned λοιπόν!

Mundobasket 2010 - Χωρίς την ομάδα φόβητρο

Αυτό έδειξε για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τουλάχιστον το χθεσινό φιλικό μεταξύ Ισπανίας και ΗΠΑ, των δύο μεγαλύτερων θεωρητικά φαβορί του Μουντομπάσκετ. Οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με 84-85, χάρη σε δυο βολές του Ντέρικ Ρόουζ λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα. Στην τελευταία κατοχή, με πολύ καλή άμυνα κατάφεραν να βραχυκυκλώσουν τους Ισπανούς και τελικά ο Ρούντι Φερνάντεζ να επιχειρήσει ένα δύσκολο σουτ το οποίο κόπηκε!

Οι Αμερικανοί ήταν αρκετά βελτιωμένοι και πιο σταθεροί σε απόδοση, σε σχέση με το φιλικό με τη Λιθουανία. Αμυντικά παρέμειναν προσηλωμένοι και με ιδιαίτερη διάθεση να κυνηγήσουν τα ρημπάουντ. Επιθετικά δεν εντυπωσίασαν ούτε σήμερα για τις συνεργασίες και το ομαδικό τους παιχνίδι και απέναντι σε πιο έτοιμες άμυνες, ή και απλά σε ζώνη κατά τη διάρκεια του τουρνουά πιθανώς να τα βρουν σκούρα.

Απ' την άλλη πλευρά ο Ναβάρο που φαίνεται πως συνεχίζει σε δαιμονιώδη φόρμα από την περυσινή σεζόν, ήταν όλα τα λεφτά, όπως πολύ καλοί επίσης οι Γκασόλ, Ρούμπιο, Ρέγιες. Παρ' όλα αυτά όμως, τα "'σπασαν" από την περιφέρεια, έχασαν και κάποια εύκολα καλάθια στο πρώτο ημίχρονο, ενώ, το σημαντικότερο ίσως, Καλδερόν και Ρούντι ήταν έξω από τα νερά τους κι έτσι όλο το παιχνίδι της ομάδας πήγαινε πίσω. Όσο κι αν προσπαθούσε ο Ρούμπιο, η ομάδα δε θύμιζε σε καμιά περίπτωση την πυραυλοκίνητη Ισπανία που είχαμε συνηθίσει, ούτε σε ταχύτητα, ούτε σε αυτοματισμούς. Αν αυτοί οι δύο συνεχίσουν έτσι, η ομάδα του Σκαριόλο θα έχει πρόβλημα, δεδομένου μάλιστα ότι λείπει, ούτως ή άλλως, ο Πο Γκασόλ. Πάντως, ο υπέρμετρος ενθουσιασμός που είχαν άλλες χρονιές μάλλον επίσης απουσίαζε...

Συμπερασματικά, οι ΗΠΑ κέρδισαν πόντους, όσον αφορά την ετοιμότητά τους περισσότερο (γιατί μια πραγματική Ισπανία θα τους είχε διασύρει πιθανότατα - εξάλλου ακόμα κι έτσι είχε ranking 10 μονάδες μεγαλύτερο), αλλά δε θα 'λεγα το ίδιο και για τους Ισπανούς, οι οποίοι φάνηκαν, μετά από καιρό, "θνητή" ομάδα. Όπως και να 'χει, καμιά ομάδα δεν παρουσιάστηκε πανίσχυρη. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η Ελλάδα τους "έχει" και τους δύο, αλλά αυτό θα φανεί εν μέρει στο μεγάλο φιλικό της Τετάρτης. Όχι ότι θα 'χει ιδιαίτερη σημασία βέβαια, αφού μέχρι τα νοκ άουτ της Τουρκίας έχουμε πολλές μέρες (και αγώνες) ακόμα και μιλάμε για ομάδες που θεωρητικά τουλάχιστον, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες...








Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Mundobasket 2010 - Team USA: μακρύς ο δρόμος για τον τίτλο (του φαβορί)...

Σε χθεσινό φιλικό, οι ΗΠΑ κέρδισαν τους Λιθουανούς με 77-61. Μετά το τραγικό τους ξεκίνημα (8 πόντοι σε 12 λεπτά!), ανέβασαν στροφές, χωρίς πάντως να εντυπωσιάσουν σε καμιά περίπτωση και στο δεύτερο ημίχρονο δημιούργησαν και μια σταθερή διαφορά. Οι φιλότιμοι Λιθουανοί είχαν αρκετά ελεύθερα σουτ, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία, ο Κλέιζα ήταν σταθερή απειλή, ενώ ο Γιαφτόκας, αν ήξερε και περισσότερο μπάσκετ θα μπορούσε να είχε κάνει πάρτυ. Ενώ έχουν πολλές απουσίες, δε νομίζω πως θα είναι τόσο απογοητευτικοί στην Τουρκία, δεδομένου πως πλέον έχουν μια ισορροπία ανάμεσα στους κοντούς και τους ψηλούς (με τις απουσίες των Λαβρίνοβιτς - όχι βέβαια ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί θετικό, αλίμονο, αλλά και την είσοδο παικτών όπως ο Πόσιους, ή και ο Γκεσεβίτσιους). Απ' την άλλη πλευρά, μεγάλα τα κενά στη ρακέτα των Αμερικανών, στη συνέχεια του αγώνα βέβαια υπήρξε ομαδική προσπάθεια κι έτσι βελτίωσαν το αμυντικό ρημπάουντ, αλλά από εκεί και πέρα, μόνο όταν κατάφεραν να τρέξουν σε κάποιες φάσεις έδειξαν ότι πατάνε καλά στο γήπεδο. Κατά τ' άλλα, λίγα πράγματα, ειδικά στην επίθεση, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο ομαδικά, φαίνεται πως έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα ώστε να είναι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα στο Μουντομπάσκετ. Σήμερα πάντως με την Ισπανία θα μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για το που βρίσκονται και τι μπορούν να πετύχουν. Μερικά στιγμιότυπα του χθεσινού φιλικού, μέσω του nba.com:




Μέσα από τα αποδυτήρια της ομάδας, τα λόγια του Σιζέφσκι στους παίκτες του, μετά το τέλος του αγώνα:

http://www.usabasketball.com/video/


Στην επίσημη σελίδα του NBA, φαίνεται πως οι ειδικοί, ή τουλάχιστον ένα μέλος της αμερικανικής ομοσπονδίας, ξέρουν πάνω κάτω τι να περιμένουν και ποιοι μπορούν να τους απειλήσουν. Εδώ παρουσιάζονται οι πέντε μεγάλοι αντίπαλοι της αμερικανικής ομάδας. Επιτέλους, βλέπουμε να γνωρίζουν το πιθανότατο σενάριο να συναντηθούν ΗΠΑ και Ισπανία στα ημιτελικά (γιατί πχ ο Τσάντλερ δήλωνε λίγες μέρες πριν ότι αυτοί και οι Ισπανοί θα παίξουν στον τελικό, ενώ η ACB έχει επίσης κάνει πρόβλεψη για τελικό μεταξύ των δύο ομάδων...), ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ, χρήζουν ως μεγάλο φαβορί την Ισπανία. Όσον αφορά την εθνική μας, αναγνωρίζεται ότι είμαστε το ξεκάθαρο φαβορί στον όμιλό μας, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Διαμαντίδη. Μην ξεχάσετε το σουτ μόνο, όπως είχε ξεχωρίσει (πριν απ' όλους) ο Τομζάνοβιτς το 2006. Το link:

http://www.nba.com/2010/news/features/john_schuhmann/08/20/other-teams-fiba/index.html

Eurobasket 2011 qualifiers & special guest Spain vs USA

Σπουδαίο φιλικό παιχνίδι σήμερα μεταξύ της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο προσφέρεται για στοιχηματισμό. Για να πούμε την αλήθεια, αυτά τα δύο εναπομείναντα φιλικά της ομάδας του Σιζέφσκι απέναντι σε Ισπανία και Ελλάδα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πολλά, αν όχι τα περισσότερα ματς της πρώτης φάσης του Μουντομπάσκετ. Εφόσον το παιχνίδι δεν μπορεί να είναι μονό αποδεκτό, είναι καλή αφορμή να θυμηθούμε και τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, για να δούμε κι αν θα συνεχιστεί και το πολύ καλό σερί (για να ευλογήσουμε τα γένια μας, 14/18 συνολικό ποσοστό ως τώρα). Δύο δελτία, κλασικά...


(+0,5) Ισπανία - ΗΠΑ --> 1

Οι δύο ομάδες κέρδισαν τη Λιθουανία με διαφορά περί τους 20 πόντους, στο τουρνουά που γίνεται στη Μαδρίτη και τώρα θα δώσουν τον "τελικό". Περιμένουμε από τους Ισπανούς να δούνε με μεγαλύτερη θέρμη το ματς (εξάλλου, ο εγωισμός και οι φιλοδοξίες τους απαιτούν και μια νίκη επί της μοναδικής ομάδας που δεν έχουν κυριαρχήσει - ούτε καν νικήσει), ενώ απ' την άλλη, η Β' team έδειξε χθες ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Αν όλοι οι παίκτες της Ισπανίας είναι έτοιμοι (κυρίως ο Ρούντι, ο Γκασόλ μάλλον επανήρθε κανονικά), ίσως δούμε και μεγάλη διαφορά, αν και απέναντι σε τόσο ταλέντο δεν μπορείς να είσαι ήσυχος.

(+7,5) Φινλανδία - Ιταλία --> 2

Οι Ιταλοί άρχισαν να συνέρχονται και μετά και το διπλό στο Ισραήλ θέλουν μόνο νίκες για να μη μείνουν εκτός. Η Φινλανδία είναι ανταγωνιστική εντός, αλλά θα εμπιστευτούμε το καλό momentum και την ανωτερότητα των γειτόνων.

Βοσνία Ερζεγοβίνη - Ουγγαρία (+8,5) --> 2

Η Ουγγαρία όπως έχουμε πει δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά και η Βοσνία προβληματίζει (έχει βέβαια και κάποιες σημαντικές απουσίες). Επικίνδυνο ματς, υπό άλλες συνθήκες θα ποντάραμε στον άσσο, αλλά η κατάσταση και τα πρόσφατα αποτελέσματα των δύο ομάδων οδηγούν στο διπλό.


2ο:

(+5,5) Λετονία - Ισραήλ --> 1

Ιδιαίτερα ανταγωνιστική η Λετονία στην έδρα της, το Ισραήλ παραμένει το φαβορί, αλλά περιμένουμε να δυσκολευθεί.

Βέλγιο - Πορτογαλία (+19,5) --> 1

Από τις πιο ποιοτικές ομάδες το Βέλγιο, η Πορτογαλία έκανε τη μεγάλη έκπληξη απέναντι στην Πολωνία, αλλά εκτός έδρας είναι ακίνδυνη.

ΠΓΔΜ - Αγγλία (+3,5) --> 1

Το μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής. Στον αγώνα του πρώτου γύρου οι Άγγλοι κέρδισαν στην παράταση. Σήμερα, θα εμπιστευτούμε την έδρα των γηπεδούχων. Όχι ότι ποιοτικά υστερούν βέβαια...