Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Mundobasket 2010: Πρώτες Σκέψεις μέρος 2ο

Σε συνέχεια από την προηγούμενη σχετική ανάρτηση, μερικές ακόμα σκέψεις για να συμπληρώσουν μια πρώιμη εκτίμηση για το Μουντομπάσκετ που ξεκινά σε δύο εβδομάδες. Οι επίσημες δωδεκάδες σταδιακά ανακοινώνονται και οι ομάδες βρίσκονται πλέον σε πλήρη αγωνιστική δραστηριότητα με τα φιλικά παιχνίδια, αλλά αυτά θα τα δούμε αναλυτικά αργότερα, όταν θα έχουμε και το επίσημο preview της διοργάνωσης.




Προς το παρόν, μπορούμε ν' ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα φαβορί και κυρίως, πως μπορούμε ν' αξιοποιήσουμε αυτή την ιδιότητα. Πέρα από ΗΠΑ, Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία, στον πρώτο όμιλο υπάρχουν Αργεντινή και Σερβία. Οι Λατίνοι θα παραταχθούν χωρίς τον Μανού Τζινόμπιλι, αλλά με μια φοβερή πεντάδα (Ομπέρτο, Σκόλα, Νοτσιόνι, Ντελφίνο και Πριτζιόνι - οι τρεις πρώτοι μαζί με τον Μανού ήταν μέχρι και στην προεπιλογή της ομάδας για το Μουντομπάσκετ της Αθήνας το 1998). Παραμένουν χωρίς ουσιαστικό πάγκο (ο Jasen είναι αυτός που θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο), αλλά κάπως έτσι (και με τα σουτ του Ντελφίνο) μας κέρδισαν το 2008. Εδώ που τα λέμε, αν ο Κουιντέρος δεν ευστοχούσε σε τρίποντο, στη διάρκεια εκείνου του προημιτελικού, η Ελλάδα θα είχε βρεθεί στην τετράδα. Απ' την άλλη, η Σερβία συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε πέρυσι (2η στο Ευρωμπάσκετ) με τον Ίβκοβιτς και τους (όχι πλέον και τόσο) πιτσιρικάδες του να αποτελούν ένα πάρα πολύ δυνατό σύνολο. Ίσως να ξεπέρασαν το ταβάνι τους πέρυσι, σ' ένα αρκετά αδύναμο Ευρωμπάσκετ, αλλά ποιός εγγυάται ότι δε θα τα ξανακαταφέρουν (ή πολύ απλά, δεν ψήλωσε το ταβάνι...);

Για τις δύο αυτές ομάδες ισχύει ότι περίπου και για τις Ελλάδα, Τουρκία. Η πρώτη του ομίλου θα έχει μια σχετικά εύκολη διαδρομή προς τον τελικό, χωρίς να συναντήσει ΗΠΑ, ή Ισπανία. Η δεύτερη θ' αντιμετωπίσει την Ισπανία στους 8, εφόσον βέβαια αυτή τερματίσει πρώτη στον όμιλό της. Συνοψίζοντας λοιπόν, μπορεί κάποιος να επιλέξει έναν παρόμοιο, "διπλό στοιχηματισμό" σ' αυτές τις δύο ομάδες, αφού μία από τις δύο θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα στην τετράδα. Προχωρώντας το συλλογισμό, μια από τις τέσσερις αυτές ομάδες (Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία, Αργεντινή) θα βρεθεί στον τελικό, άρα η τρέχουσα απόδοση εκείνη τη στιγμή (δηλαδή στον τελικό, όχι σε ημιτελικό) επίσης θα συμφέρει λογικά για να αποσύρει κάποιος τα λεφτά του εκείνη τη στιγμή.

Βλέποντας τις αποδόσεις για την κατάκτηση μεταλλίου (θέσεις 1-3) διαφόρων εταιρειών στο Internet, υποθέτω πως συμφέρει τόσο η επιλογή ενός ομίλου (πχ Ελλάδα και Τουρκία) με βλέψεις, αρχικά τουλάχιστον, για συμμετοχή μιας ομάδας στον ημιτελικό, όσο και η επιλογή και των τεσσάρων, για συμμετοχή μιας στον τελικό. Δηλαδή η απόδοση πχ της Ελλάδας θα δίνει παραπάνω από 2,00 για τον ημιτελικό και παραπάνω από 4,00 στον τελικό, ώστε να προκύψει σίγουρο κέρδος (δύο δελτία στην πρώτη περίπτωση, τέσσερα στη δεύτερη). Ενδεικτικά, οι αποδόσεις των τεσσάρων αυτών ομάδων για κατάκτηση μεταλλίου, άρα για κάτι ενδιάμεσο των περιπτώσεων που αναφέραμε (θέσεις 1-3) δεν είναι κάτω από 3,00.

Μια πονηρή σκέψη που περνάει όμως από το μυαλό μου και αυτομάτως μπορεί να ακυρώσει όλα τα παραπάνω, είναι το ενδεχόμενο η Ισπανία να μην τερματίσει πρώτη στον όμιλό της. Πέραν του κινήτρου που ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει (ώστε να συναντήσει τις ΗΠΑ στον τελικό), υπάρχει και η πρεμιέρα με τη Γαλλία, η οποία μπορεί να έχει κάποιες μεγάλες απουσίες (με πρώτη και καλύτερη του Πάρκερ), αλλά παραμένει επικίνδυνη, κυρίως με το διαφορετικό, πιο αθλητικό στυλ παιχνιδιού. Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως οι Ισπανοί πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ τα χρειάστηκαν για τα καλά, όταν λίγο έλειψε ν' αποκλειστούν από την Αγγλία (κρίμα που δεν έπαιζε ο Μπετς, αλλά για άλλη μια φορά, άλλο θέμα αυτό...). Βέβαια τότε είχαν εσωτερικά προβλήματα, υπήρχαν και παίκτες με προβλήματα τραυματισμών που είχαν χάσει μέρος της προετοιμασίας, οπότε τα πράγματα φέτος θα είναι απ' την αρχή καλύτερα. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα ενδεχόμενο (δεν αποκλείεται να δω σοβαρά μια νίκη της Γαλλίας, η οποία για την ώρα δίνεται με απόδοση τουλάχιστον 5,00, σ' ένα απλό δελτίο). Τη Λιθουανία δεν την αναφέρω καν ως κίνδυνο, οι απουσίες της παραείναι πολλές φέτος.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά λοιπόν, ο συλλογισμός των "4" θα δίνει λογικά σίγουρο κέρδος. Το "λογικά" όμως είναι κάτι που δεν μπορούμε να καθορίσουμε εξ' αρχής, καθώς οι αποδόσεις μπορεί να είναι τελικά μικρότερες απ' ότι υπολογίζουμε. Υπάρχει και (για μένα τουλάχιστον) η μικρή αμφιβολία της Ισπανίας. Γι' αυτό μπορούμε να κινηθούμε αλλιώς. Εφόσον συζητάμε για ένα σίγουρο "1-2" Ελλάδας-Τουρκίας, Αργεντινής-Σερβίας στους ομιλούς τους, μπορεί κάποιος να ποντάρει στις πρωτιές ομίλων, πάλι με τέσσερις, όλους δηλαδή, τους συνδυασμούς: Ελλάδα-Αργεντινή, Ελλάδα-Σερβία, Τουρκία-Αργεντινή, Τουρκία-Σερβία. Στις περισσότερες εταιρείες, οι αποδόσεις για κάθε ομάδα είναι ίσες, ή μεγαλύτερες του 2, επομένως προκύπτει σίγουρο κέρδος. Έτσι, με αποδόσεις ανάλογες, για παράδειγμα, του 2,25 και του 2,5, μπορεί κάποιος άμεσα ν' αυξήσει κατά 40% την "επένδυσή" του, έχοντας ποντάρει και στους 4 συνδυασμούς. Η διαφορά είναι ότι έχοντας τις αποδόσεις στα χέρια μας, μπορούμε να ξέρουμε ότι θα έχουμε σίγουρο κέρδος. Μικρό βέβαια (αν και όλα είναι σχετικά), αλλά σίγουρο, όσον αφορά τις αποδόσεις.

Ασφαλώς, υπάρχει κι εδώ το αγωνιστικό ρίσκο και ενδεχομένως μεγαλύτερο. Αν δηλαδή κάποια εκ των Αυστραλίας, Ρωσίας, ή Πουέρτο Ρίκο κάνει τη μεγάλη έκπληξη και πάρει την πρωτιά, τότε αυτομάτως πάνε στον κουβά τέσσερα δελτία. Προσωπικά, δεν το φοβάμαι τόσο. Δεκτό το να γίνει μια έκπληξη και να χάσει ένα μεγάλο όνομα από κάποια από αυτές τις ομάδες, αλλά δύσκολο να γίνει αυτό και για τα δύο φαβορί των ομίλων.

Από εκεί και πέρα βέβαια, κάποιος μπορεί να "επεκτείνει" το ποντάρισμά του, βάζοντας και τις ΗΠΑ για πρωτιά, όπου σε γενικές γραμμές θα έχει αύξηση 50% του ποσού που στοιχημάτισε, ενώ αν θελήσει να βάλει και την Ισπανία, τότε μιλάμε για διπλασιασμό των χρημάτων. Στην τελευταία περίπτωση βέβαια, συμπεριλαμβάνεται το ρίσκο της Ισπανίας που αναφέραμε πριν, όμως αυτό είναι το τίμημα για το μεγαλύτερο ποσοστό.

Θ' αναρωτηθείτε, αξίζει τόση φασαρία για ένα μικρό φαινομενικά κέρδος; Η αλήθεια είναι ότι απόδοση μεγέθους 1,50 μπορεί να βρει κάποιος πολύ εύκολα, ανά διαστήματα σε διάφορα στοιχήματα (θυμάμαι για παράδειγμα τη χαμηλή απόδοση πρωτιάς Ολυμπιακού, ή ΤΣΣΚΑ στο TOP 16 φέτος) και να τη θεωρεί αρκετά δεδομένη. Αν συνυπολογίσουμε και τυχόν φόρο που μπορεί να έχει σε συγκεκριμένο ποσό κέρδους, όπως στον ΟΠΑΠ πχ, ο συλλογισμός δεν ενθουσιάζει. Βέβαια, ο διπλασιασμός που προσφέρει η Ισπανία αλλάζει αρκετά τα πράγματα, αλλά και πάλι είναι προσιτός εύκολα μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Όπως νομίζει ο καθένας. Εμείς εδώ είμαστε για να δίνουμε τροφή για σκέψη (και χρήματα και τροφή)... Οι πραγματικές, α γωνιστικές προβλέψεις, χωρίς να παίζουμε με τα ενδεχόμενα θα υπάρξουν στη συνέχεια.

Αυτά προς το παρόν. Περισσότερα σε λίγες ημέρες, εκτός κι αν προκύψουν κι άλλες παρόμοιες σκέψεις στο μεταξύ...

14, 15 August

Μετά από αρκετές ημέρες, αφού ήταν απαραίτητες (αν όχι επιβεβλημένες) οι διακοπές στην περίπτωσή μου, είμαι εδώ για να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τον δαίμονα του ταμείου και να καταφέρουμε μια μεγάλη νίκη εν'όψει της νέας περιόδου. Τα πρωταθλήματα με τα οποία ασχολούμαι κυρίως, είναι πλέον και τα 3 σε εξέλιξη. Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Γαλλία

Πλήρης αγωνιστική δράση το ΣΚ, μετά την πολύ απρόβλεπτη πρώτη αγωνιστική. Για να πω την αλήθεια δε με ψήνει κάποιο σημείο, καθώς θεωρώ ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Ας δούμε τις ομάδες για 2-3 αγώνες ακόμη και θα προχωρήσουμε σε προγνωστικά. Το καλύτερο παιχνίδι είναι το Lille-PSG την Κυριακή το βράδυ, προσφέρεται για τηλεθέαση, μιας και παίζουν το 4ο με το 5ο καλύτερο ρόστερ της κατηγορίας. Όσο για τα 3 φαβορί, η Lyon την πρώτη αγωνιστική παραχώρησε 0-0 στη Monaco εντός. Η Marseille έχασε 1-2 από την Caen και η Bordeaux επίσης ηττήθηκε 1-0 στο Montpellier. Πολλές οι ενδείξεις ότι η Ligue 1 θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπη λοιπόν. Προς το παρόν απλά παρακολουθούμε.

Πορτογαλία

Πρώτη αγωνιστική για το πρωτάθλημα. Χτες η Braga μπήκε με το δεξί, κερδίζοντας 3-1 την portimonense. Ισχύουν όλα όσα είπα και για τη Γαλλία, καθώς είναι επίσης νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η Porto μπαίνει με ψυχολογικό πλεονέκτημα και από τις 2 αντιπάλους της στο πρωτάθλημα, καθώς κέρδισε 2-0 την Benfica στο σούπερ Καπ, όπως επίσης αγόρασε τον Moutinho από τη Sporting. Οι δράκοι αγωνίζονται στην έδρα της Naval, αλλά το 1,35 στο διπλό δεν αποτελεί ιδιαίτερη ευκαιρία, παρά το γεγονός ότι λογικά θα κερδίσουν. Η Benfica υποδέχεται την Academica, σε έναν λογικό άσο. Όσο για τη Sporting, πηγαίνει στην Pacos ferreira σε ένα περίεργο παιχνίδι. Στην άκρη όλοι λοιπόν, προς το παρόν...

Βραζιλία

Σε αντίθεση με τα παραπάνω πρωταθλήματα, στο Brasileirao πιστεύω ότι υπάρχουν σαφείς επιλογές. Δε θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω όλους τους αγώνες, αλλά θα παρουσιάσω τις επιλογές, στην 3άδα που αποφάσισα να επεδύσω.

Atletico Mineiro-Guarani 1(1,80) - Σε κρίση η Ατλέτικο, ο Λουξεμπούργκο ψάχνεται για άμεσες λύσεις. Αυτός ο αγώνας είναι ό,τι πρέπει για μια νίκη τόνωσης ηθικού, αλλά και βαθμολογικής ανάκαμψης.

Palmeiras-Atletico Paranaense 1(1,50) - Πολύ καλύτεροι οι γηπεδούχοι, με τον Σκολάρι στον πάγκο θα κερδίσουν τους απαράδεκτους εκτός φιλοξενούμενους.

Gremio-Goias 1(1,70) - Γενικά, ισχύει ότι και στον πρώτο αγώνα. Συν το ότι η Goias πέρασε την Πέμπτη από το Πορτο Αλέγκρε με 0-2 για το Σουνταμερικάνα και δεν πιστεύω ότι μπορεί να το ξανακάνει, σε καμία περίπτωση.

Αυτές λοιπόν είναι οι 3 επιλογές μου. Προσωπικά, προσέθεσα όμως τον άσο της Wigan με τη Βlackpool (1,70) για μια πολύ καλή 4άδα. Καλή επιτυχία σε όλους μας!

Eurobasket 2011 qualifiers: 5η αγωνιστική

Συνεχίζουμε όπως και την προηγούμενη αγωνιστική, με δύο δελτία (με απλό, χρονικό διαχωρισμό), ελπίζοντας να μας οδηγήσει, τουλάχιστον ένα, στο ταμείο. Χωρίς κάποια ανάλυση αυτή τη φορά.

Βουλγαρία - Γεωργία (+5,5) --> 2
Λετονία - Φινλανδία (+5,5) --> 1
Αγγλία - Ουκρανία (+10,5) --> 1


Πολωνία - Βέλγιο (+5,5) --> 2
Ισραήλ - Μαυροβούνιο (+2,5) --> 1
ΠΓΔΜ - Βοσνία Ερζεγοβίνη (+8,5) --> 1


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Mundobasket 2010: Πρώτες Σκέψεις

Σε ένα μήνα από τώρα (και κάτι ώρες) θα ξέρουμε το νικητή του φετινού Μουντομπάσκετ που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Τουρκίας από τις 28 Αυγούστου εώς τις 12 Σεπτεμβρίου. Τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό ασφαλώς και παραμένουν ΗΠΑ και Ισπανία (σύμφωνα εξάλλου και με τις στοιχηματικές εταιρείες), αλλά αυτό δεν εμποδίζει ομώς ομάδες όπως η Ελλάδα πχ, να ονειρεύονται το υψηλότερο σκαλί του βάθρου, ειδικά όταν οι δύο προηγούμενες ομάδες έχουν απουσίες (μια πεντάδα από superstars τουλάχιστον οι Αμερικάνοι, τον Πο Γκασόλ οι Ισπανοί).



Να πω την αλήθεια, το 1,35 του ΟΠΑΠ για τις ΗΠΑ δεν το καταλαβαίνω. Φαίνεται πως αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι έχουν ένα ...λιγότερο ψαγμένο "κοινό", που ακούν μπάσκετ, Αμερική και κάπου εκεί τελειώνει η φράση. Εδώ με όλα τους σχεδόν τα αστέρια (στην περιφέρεια τουλάχιστον) και τα βρήκαν σκούρα απέναντι στους Ισπανούς (χωρίς Καλντερόν παρακαλώ), στον τελικό των Ολυμπιακών του Πεκίνο πριν δυο χρόνια και μάλιστα στο ίδιο τους το παιχνίδι. Κάπως έτσι δεν έχασαν και στο προηγούμενο παγκόσμιο από εμάς στον ημιτελικό; Άλλο θέμα αυτό... Φέτος λοιπόν, η αμερικανική ομάδα θ' αποτελείται από ένα σωρό παικταράδες (πραγματικά, πολύ ταλέντο), οι περισσότεροι εκ των οποίων όμως είναι "άψητοι" στο διεθνές τρόπο παιχνιδιού (ή international basketball όπως ονομάζουν και οι ίδιοι). Βέβαια, παίκτες όπως ο εγκεφαλικός Μπίλαπς, ή ο δαιμόνιος Ρόντο ίσως να μην καταλάβουν καμιά διαφορά, ίσα ίσα μάλιστα να φανεί περισσότερο η κλάση τους, όμως σίγουρα ολόκληρη η ομάδα στο σύνολό της θ' αντιμετωπίσει προβλήματα όταν κλείσουν (οι ήδη μικρότεροι) χώροι. Υπάρχει και το θέμα των ψηλών... Ο Σιζέφσκι είναι μεγάλος προπονητής, αλλά η αποστολή του δεν είναι τόσο εύκολη όσο ίσως φαίνεται. Ειδικά αν τα πρώτα φιλικά των Αμερικανών είναι ...τα οικογενειακά διπλά!

Η Ισπανία είναι κλασική υπερδύναμη όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε προπονητής έχει δώσει τη δική του πινελιά, με τον Σκαριόλο να ισχυροποιεί σε υπερθετικό βαθμό την άμυνά της και ουσιαστικά να κάνει το παιχνίδι της πλήρες. Φέτος θ' απουσιάζει το μεγάλο όνομα της ομάδας και δις πρωταθλητής του ΝΒΑ, Πο Γκασόλ, όμως κάπως έτσι κατέκτησαν το προηγούμενο Μουντομπάσκετ (ή καλύτερα, απλώς μας κέρδισαν στον τελικό, επίσης άλλο θέμα αυτό...). Απ' την άλλη, παρών θα είναι ο Χοσέ Καλδερόν (κατά την προσωπική μου άποψη ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις μεταξύ μας αναμετρήσεις), ενώ η πολύ καλή χρονιά του Μαρκ Γκασόλ ίσως κάνει το κενό του Πο ανεπαίσθητο... μην εξεγείρεστε, η διαφορά κλάσης των δύο παικτών (που δεν είναι δα και χαώδης) δε θα φανεί σε ματς όπως με τη Γαλλία, ή τη Λιθουανία, ή τουλάχιστον, σίγουρα δε θα στοιχίσει, εξάλλου ο Μαρκ (που μπήκε στο μπασκετικό χάρτη πριν 4 χρόνια στην Ιαπωνία) είναι θεωρητικά ένας εκ των καλύτερων ψηλών της διοργάνωσης. Η απόδοση της Ισπανίας νομίζω πως είναι καλύτερη (ως value bet) σε αρκετές εταιρείες, όπως και στον ΟΠΑΠ, όπου απ' το 6, τώρα έχει πέσει στο 4.

Μικρή πτώση είχε και η απόδοση της Ελλάδας, από 20 σε 18, αλλά παραμένει μια από τις μεγαλύτερες σε σχέση με το στοιχηματισμό στο διαδίκτυο. Η Εθνική μας έδωσε πάρα πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα στο τουρνουά της Κύπρου, παίζοντας ίσως το πιο ελεύθερο (και γρήγορο) μπάσκετ που έχουμε δει από την ίδια (και όχι μόνο). Στο παιχνίδι με τη Ρωσία πχ, είδαμε τον Περπέρογλου να σουτάρει όπως ο Κόμπι, τον Ζήση να σουτάρει τρίποντο στον αιφνιδιασμό ως άλλος Σάρας, τον Καλάθη να οργώνει το γήπεδο ως άλλος Τζέισον Ουίλλιαμς και τους μισούς παίκτες να πετυχαίνουν περίτεχνα καλάθια αλά Γουέιντ! Όταν ο Τσαρτσαρής βγαίνει και δηλώνει πως "πάμε ακόμα με την τρίτη" και όλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, τότε φαίνεται πως κάτι καλό συμβαίνει εκεί πέρα. Με τρεις νέους παίκτες (Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή, αλλά ουσιαστικά και Καλάθη, που δείχνει να είναι το "next big thing" του ελληνικού μπάσκετ), η ομάδα φαίνεται ότι έχει πολύ περισσότερες επιλογές απ' ότι είχε πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ, όπου αναγκάστηκε να βαδίσει σε συγκεκριμένα μονοπάτια. Αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια σταθερά καλή παρουσία στο 5 (πιστεύω πως πρέπει να είναι ο Βουγιούκας στην τελική 12άδα, αν και ο ασταθής Σχορτσανίτης έχει κάνει τα καλύτερα του παιχνίδια με τον Καζλάουσκας, ενώ ο Μπουρούσης δεν είναι ο κυρίαρχος επιθετικά σέντερ), θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε πάρα πολύ ψηλά. Ειδικά το 18 που μας δίνει ο ΟΠΑΠ είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τις διασταυρώσεις. Ειδικά στην περίπτωσή μας, είναι κομβικής σημασίας το παιχνίδι με τους Τούρκους στις 31/08! Σε μια καυτή έδρα και με την αντίπαλη ομάδα να επιζητά "εκδίκηση" για τον περσινό χαμένο προημιτελικό, η Εθνική θα πρέπει να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα για να απλοποιηθούν στη συνέχεια τα πράγματα. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο εθνικιστικό παραλήρημα, αλλά για απλή λογική. Πιο αναλυτικά, σε περίπτωση που βγούμε πρώτοι στον όμιλο και έρθουν όλα φυσιολογικά, αντιμετωπίζουμε στους 16 την τέταρτη ομάδα του 4ου ομίλου (πχ τη Νέα Ζηλανδία) και πάμε περπατώντας στους 8. Εκεί θα παίξουμε μ' έναν εκ των Σλοβενία, Κροατία, Βραζιλία, Αυστραλία, με αντίπαλο δηλαδή δυνατό και δύσκολο (ειδικά αν πρόκειται για τους Σλοβένους), αλλά στα μέτρα μας. Και από εκεί και πέρα, στον ημιτελικό θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον πρώτο του 1ου ομίλου, δηλαδή Αργεντινή, ή Σερβία. Θα έχουμε δηλαδή την ευκαιρία να παίξουμε στον τελικό, χωρίς ν' αντιμετωπίσουμε ΗΠΑ, ή Ισπανία. Αντιθέτως, ο δεύτερος του ομίλου, αφού θα πρέπει να ξεπεράσει πρώτα το εμπόδιο της Λιθουανίας, ή της Γαλλίας (του τρίτου του 4ου ομίλου), θα έχει να παίξει στους 8 με τις ΗΠΑ! Αν γίνει το καλό, μετά στους 4 ακολουθεί η Ισπανία! Εντελώς διαφορετικές διαδρομές λοιπόν, γι' αυτό και το ματς πρωτιάς με τους Τούρκους είναι κομβικής σημασίας. Σε περίπτωση που χαθεί, ίσως θα ήταν καλό να πάμε για την τρίτη θέση (εξάλλου το Πουέρτο Ρίκο έχει μπόλικο ταλέντο στη βασική του πεντάδα), που θα δίνει παραδόξως πιο εύκολη πορεία προς το βάθρο - επιλογή εξάλλου κάναμε πέρυσι με τη Γαλλία.

Από τα παραπάνω βέβαια, μπορούμε να εξάγουμε μια καλή στοιχηματικά πρόταση, για εταιρείες που πληρώνουν (μικρότερες βέβαια αποδόσεις) κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, για παράδειγμα, να δίνουν το 1/4 της αρχικής απόδοσης μιας ομάδας, όταν αυτή βρίσκεται στους ημιτελικούς. Έτσι, ποντάροντας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, ξέρουμε ότι σίγουρα μία ομάδα έχει πολύ καλές πιθανότητες να βρεθεί τουλάχιστον στην τετράδα και γιατί όχι και στον τελικό... Προσωπικά, θα ψάξω αυτή την επιλογή, ενώ όπως ανέφερα, το καθαρό 18 της Ελλάδας στον ΟΠΑΠ με τραβάει πολύ.

Αυτά για αρχή. Ακολουθούν μέρες εορτών και γύρω στις 20 του μηνός θα ξεκινήσουμε επίσημα για το Μουντομπάσκετ, για να τα δούμε όλα αναλυτικά. Όλα πορτοκαλί...

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Eurobasket 2011 qualifiers: 4η αγωνιστική

Γεωργία - Πορτογαλία +16,5 --> 1
(Οι γηπεδούχοι μας εντυπωσίασαν με τη νίκη της πρώτης αγωνιστικής 84-65 επί της δυνατής Πολωνίας, οπότε πιστεύουμε θα έχουν εύκολο έργο απέναντι σε μια από τις πιο αδύναμες ομάδες)

Ουκρανία - Ουγγαρία +7,5 --> 1
(Καμιά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, η Ουκρανία μας γεμίζει περισσότερο το μάτι λόγω κάποιων παικτών, αλλά και έδρας)

+8,5 Φινλανδία - Ισραήλ --> 2
(Το Ισραήλ τα πάει περίφημα μέχρι στιγμής, ενώ οι Φινλανδοί αναμένεται να στηριχθούν για μια ακόμα φορά στον πολύ καλό, αλλά μάλλον μόνο, Ρανίκο, αφού δε διαθέτουν το σπουδαίο ρόστερ)

2ο

Μαυροβούνιο - Ιταλία +9,5 --> 2
(Απ' τα πιο ισχυρά ρόστερ διαθέτει το Μαυροβούνιο, το ίδιο βέβαια και οι Ιταλοί, μόνο που ως τώρα μόνο περίφημα δεν τα πάνε. Δεν είναι ομάδα που θα διασυρθεί, ακόμη και σε μια δύσκολη έδρα, η Ιταλία πάντως, εκτός κι αν επαναλάβουν κάτι σε 5/30 τρίποντα, όπως με το Ισραήλ)

Βέλγιο - Βουλγαρία +4,5 --> 1
(Δυνατές ομάδες και οι δύο, θα πάμε με την έδρα και το σύνολο του Βελγίου, σ' ένα ματς που καλό θα ήταν ν' αποφύγετε)

Βοσνία Ερζεγοβίνη - Αγγλία +1,5 --> 2
(Η Βοσνία είναι από τις ομάδες που συμμετέχουν σταθερά πλέον στο Ευρωμπάσκετ και λογικά έχουν και δυνατή έδρα, αλλά ως τώρα δεν εντυπωσιάζουν. Με τον Ντενγκ στη σύνθεσή τους οι Άγγλοι έχουν ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, αν και μάλλον δε θα περάσουν εύκολη βραδιά)