Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Mundobasket 2010: Πρώτες Σκέψεις μέρος 2ο

Σε συνέχεια από την προηγούμενη σχετική ανάρτηση, μερικές ακόμα σκέψεις για να συμπληρώσουν μια πρώιμη εκτίμηση για το Μουντομπάσκετ που ξεκινά σε δύο εβδομάδες. Οι επίσημες δωδεκάδες σταδιακά ανακοινώνονται και οι ομάδες βρίσκονται πλέον σε πλήρη αγωνιστική δραστηριότητα με τα φιλικά παιχνίδια, αλλά αυτά θα τα δούμε αναλυτικά αργότερα, όταν θα έχουμε και το επίσημο preview της διοργάνωσης.




Προς το παρόν, μπορούμε ν' ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα φαβορί και κυρίως, πως μπορούμε ν' αξιοποιήσουμε αυτή την ιδιότητα. Πέρα από ΗΠΑ, Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία, στον πρώτο όμιλο υπάρχουν Αργεντινή και Σερβία. Οι Λατίνοι θα παραταχθούν χωρίς τον Μανού Τζινόμπιλι, αλλά με μια φοβερή πεντάδα (Ομπέρτο, Σκόλα, Νοτσιόνι, Ντελφίνο και Πριτζιόνι - οι τρεις πρώτοι μαζί με τον Μανού ήταν μέχρι και στην προεπιλογή της ομάδας για το Μουντομπάσκετ της Αθήνας το 1998). Παραμένουν χωρίς ουσιαστικό πάγκο (ο Jasen είναι αυτός που θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο), αλλά κάπως έτσι (και με τα σουτ του Ντελφίνο) μας κέρδισαν το 2008. Εδώ που τα λέμε, αν ο Κουιντέρος δεν ευστοχούσε σε τρίποντο, στη διάρκεια εκείνου του προημιτελικού, η Ελλάδα θα είχε βρεθεί στην τετράδα. Απ' την άλλη, η Σερβία συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε πέρυσι (2η στο Ευρωμπάσκετ) με τον Ίβκοβιτς και τους (όχι πλέον και τόσο) πιτσιρικάδες του να αποτελούν ένα πάρα πολύ δυνατό σύνολο. Ίσως να ξεπέρασαν το ταβάνι τους πέρυσι, σ' ένα αρκετά αδύναμο Ευρωμπάσκετ, αλλά ποιός εγγυάται ότι δε θα τα ξανακαταφέρουν (ή πολύ απλά, δεν ψήλωσε το ταβάνι...);

Για τις δύο αυτές ομάδες ισχύει ότι περίπου και για τις Ελλάδα, Τουρκία. Η πρώτη του ομίλου θα έχει μια σχετικά εύκολη διαδρομή προς τον τελικό, χωρίς να συναντήσει ΗΠΑ, ή Ισπανία. Η δεύτερη θ' αντιμετωπίσει την Ισπανία στους 8, εφόσον βέβαια αυτή τερματίσει πρώτη στον όμιλό της. Συνοψίζοντας λοιπόν, μπορεί κάποιος να επιλέξει έναν παρόμοιο, "διπλό στοιχηματισμό" σ' αυτές τις δύο ομάδες, αφού μία από τις δύο θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα στην τετράδα. Προχωρώντας το συλλογισμό, μια από τις τέσσερις αυτές ομάδες (Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία, Αργεντινή) θα βρεθεί στον τελικό, άρα η τρέχουσα απόδοση εκείνη τη στιγμή (δηλαδή στον τελικό, όχι σε ημιτελικό) επίσης θα συμφέρει λογικά για να αποσύρει κάποιος τα λεφτά του εκείνη τη στιγμή.

Βλέποντας τις αποδόσεις για την κατάκτηση μεταλλίου (θέσεις 1-3) διαφόρων εταιρειών στο Internet, υποθέτω πως συμφέρει τόσο η επιλογή ενός ομίλου (πχ Ελλάδα και Τουρκία) με βλέψεις, αρχικά τουλάχιστον, για συμμετοχή μιας ομάδας στον ημιτελικό, όσο και η επιλογή και των τεσσάρων, για συμμετοχή μιας στον τελικό. Δηλαδή η απόδοση πχ της Ελλάδας θα δίνει παραπάνω από 2,00 για τον ημιτελικό και παραπάνω από 4,00 στον τελικό, ώστε να προκύψει σίγουρο κέρδος (δύο δελτία στην πρώτη περίπτωση, τέσσερα στη δεύτερη). Ενδεικτικά, οι αποδόσεις των τεσσάρων αυτών ομάδων για κατάκτηση μεταλλίου, άρα για κάτι ενδιάμεσο των περιπτώσεων που αναφέραμε (θέσεις 1-3) δεν είναι κάτω από 3,00.

Μια πονηρή σκέψη που περνάει όμως από το μυαλό μου και αυτομάτως μπορεί να ακυρώσει όλα τα παραπάνω, είναι το ενδεχόμενο η Ισπανία να μην τερματίσει πρώτη στον όμιλό της. Πέραν του κινήτρου που ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει (ώστε να συναντήσει τις ΗΠΑ στον τελικό), υπάρχει και η πρεμιέρα με τη Γαλλία, η οποία μπορεί να έχει κάποιες μεγάλες απουσίες (με πρώτη και καλύτερη του Πάρκερ), αλλά παραμένει επικίνδυνη, κυρίως με το διαφορετικό, πιο αθλητικό στυλ παιχνιδιού. Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως οι Ισπανοί πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ τα χρειάστηκαν για τα καλά, όταν λίγο έλειψε ν' αποκλειστούν από την Αγγλία (κρίμα που δεν έπαιζε ο Μπετς, αλλά για άλλη μια φορά, άλλο θέμα αυτό...). Βέβαια τότε είχαν εσωτερικά προβλήματα, υπήρχαν και παίκτες με προβλήματα τραυματισμών που είχαν χάσει μέρος της προετοιμασίας, οπότε τα πράγματα φέτος θα είναι απ' την αρχή καλύτερα. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα ενδεχόμενο (δεν αποκλείεται να δω σοβαρά μια νίκη της Γαλλίας, η οποία για την ώρα δίνεται με απόδοση τουλάχιστον 5,00, σ' ένα απλό δελτίο). Τη Λιθουανία δεν την αναφέρω καν ως κίνδυνο, οι απουσίες της παραείναι πολλές φέτος.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά λοιπόν, ο συλλογισμός των "4" θα δίνει λογικά σίγουρο κέρδος. Το "λογικά" όμως είναι κάτι που δεν μπορούμε να καθορίσουμε εξ' αρχής, καθώς οι αποδόσεις μπορεί να είναι τελικά μικρότερες απ' ότι υπολογίζουμε. Υπάρχει και (για μένα τουλάχιστον) η μικρή αμφιβολία της Ισπανίας. Γι' αυτό μπορούμε να κινηθούμε αλλιώς. Εφόσον συζητάμε για ένα σίγουρο "1-2" Ελλάδας-Τουρκίας, Αργεντινής-Σερβίας στους ομιλούς τους, μπορεί κάποιος να ποντάρει στις πρωτιές ομίλων, πάλι με τέσσερις, όλους δηλαδή, τους συνδυασμούς: Ελλάδα-Αργεντινή, Ελλάδα-Σερβία, Τουρκία-Αργεντινή, Τουρκία-Σερβία. Στις περισσότερες εταιρείες, οι αποδόσεις για κάθε ομάδα είναι ίσες, ή μεγαλύτερες του 2, επομένως προκύπτει σίγουρο κέρδος. Έτσι, με αποδόσεις ανάλογες, για παράδειγμα, του 2,25 και του 2,5, μπορεί κάποιος άμεσα ν' αυξήσει κατά 40% την "επένδυσή" του, έχοντας ποντάρει και στους 4 συνδυασμούς. Η διαφορά είναι ότι έχοντας τις αποδόσεις στα χέρια μας, μπορούμε να ξέρουμε ότι θα έχουμε σίγουρο κέρδος. Μικρό βέβαια (αν και όλα είναι σχετικά), αλλά σίγουρο, όσον αφορά τις αποδόσεις.

Ασφαλώς, υπάρχει κι εδώ το αγωνιστικό ρίσκο και ενδεχομένως μεγαλύτερο. Αν δηλαδή κάποια εκ των Αυστραλίας, Ρωσίας, ή Πουέρτο Ρίκο κάνει τη μεγάλη έκπληξη και πάρει την πρωτιά, τότε αυτομάτως πάνε στον κουβά τέσσερα δελτία. Προσωπικά, δεν το φοβάμαι τόσο. Δεκτό το να γίνει μια έκπληξη και να χάσει ένα μεγάλο όνομα από κάποια από αυτές τις ομάδες, αλλά δύσκολο να γίνει αυτό και για τα δύο φαβορί των ομίλων.

Από εκεί και πέρα βέβαια, κάποιος μπορεί να "επεκτείνει" το ποντάρισμά του, βάζοντας και τις ΗΠΑ για πρωτιά, όπου σε γενικές γραμμές θα έχει αύξηση 50% του ποσού που στοιχημάτισε, ενώ αν θελήσει να βάλει και την Ισπανία, τότε μιλάμε για διπλασιασμό των χρημάτων. Στην τελευταία περίπτωση βέβαια, συμπεριλαμβάνεται το ρίσκο της Ισπανίας που αναφέραμε πριν, όμως αυτό είναι το τίμημα για το μεγαλύτερο ποσοστό.

Θ' αναρωτηθείτε, αξίζει τόση φασαρία για ένα μικρό φαινομενικά κέρδος; Η αλήθεια είναι ότι απόδοση μεγέθους 1,50 μπορεί να βρει κάποιος πολύ εύκολα, ανά διαστήματα σε διάφορα στοιχήματα (θυμάμαι για παράδειγμα τη χαμηλή απόδοση πρωτιάς Ολυμπιακού, ή ΤΣΣΚΑ στο TOP 16 φέτος) και να τη θεωρεί αρκετά δεδομένη. Αν συνυπολογίσουμε και τυχόν φόρο που μπορεί να έχει σε συγκεκριμένο ποσό κέρδους, όπως στον ΟΠΑΠ πχ, ο συλλογισμός δεν ενθουσιάζει. Βέβαια, ο διπλασιασμός που προσφέρει η Ισπανία αλλάζει αρκετά τα πράγματα, αλλά και πάλι είναι προσιτός εύκολα μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Όπως νομίζει ο καθένας. Εμείς εδώ είμαστε για να δίνουμε τροφή για σκέψη (και χρήματα και τροφή)... Οι πραγματικές, α γωνιστικές προβλέψεις, χωρίς να παίζουμε με τα ενδεχόμενα θα υπάρξουν στη συνέχεια.

Αυτά προς το παρόν. Περισσότερα σε λίγες ημέρες, εκτός κι αν προκύψουν κι άλλες παρόμοιες σκέψεις στο μεταξύ...

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου